ddos-utoky-ve-tretim-ctvrtleti-mirily-na-stranky-vzdelavacich-instituci
Novinka DDoS útoky ve třetím čtvrtletí mířily na stránky vzdělávacích institucí

DDoS útoky ve třetím čtvrtletí mířily na stránky vzdělávacích institucí

Mirek Kočí

Mirek Kočí

3. 11. 2018 15:00

Společnost Kaspersky Lab zaznamenala ve třetím čtvrtletí tohoto roku celkový propad počtu DDoS útoků. Na vině jsou samotní vlastníci botů, kteří obracejí svoji pozornost na lukrativnější a bezpečnější způsob využití výpočetního výkonu svých botů – dobývání kryptoměn.

Reklama

V průběhu třetího čtvrtletí byli útočníci nejaktivnější v srpnu a září, což dokládají vysoké počty útoků na vzdělávací instituce, které strmě stouply se začátkem akademického roku. Nejvýraznější útoky ve sledovaném období zasáhly internetové stránky jedné z nejprestižnějších britských univerzit – Univerzity v Edinburgu. Postižen byl také americký poskytovatel webových služeb pro rodiče dětí Infinite Campus.

Většina DDoS útoků proběhla v průběhu semestru, přičemž polevila během prázdnin. Téměř k totožnému závěru došla i britská organizace Jisc. Nashromážděná data o sérii útoků zacílených na univerzity prokázala, že intenzita útoků polevila během toho, co byli studenti mimo kampus. Množství útoků zároveň klesá i mimo výukové hodiny. Hlavní nápory DDoS útoků tak byly zaznamenány mezi devátou hodinou ranní a čtvrtou odpolední. To vše naznačuje, že odpovědnost za útoky nesou studenti.

Celkově DDoS botnety mezi červencem a zářím 2018 zaútočily na cíle v 82 státech. Nejvíce útoků zaznamenala Čína, následovaná Spojenými státy a Austrálií. Ta se takto vysoko v žebříčku cílů DDoS útoků umístila vůbec poprvé od doby, co společnost Kaspersky Lab trendy v této oblasti zaznamenává.

Ke změnám došlo také v žebříčku top 10 zemí, ve kterých je umístěno nejvíce C&C serverů řídicích DDoS botnety. Stejně jako ve druhém čtvrtletí zůstaly na prvním místě Spojené státy, ale na druhé místo se posunulo Rusko a třetí skončilo Řecko.

DDoS útoky ve třetím čtvrtletí mířily na stránky vzdělávacích institucí
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama