ceny-nand-flash-cipu-budou-klesat-i-v-pristim-roce-dockame-se-jeste-levnejsich-ssd
Novinka Ceny NAND flash čipů budou klesat i v příštím roce. Dočkáme se ještě levnějších SSD

Ceny NAND flash čipů budou klesat i v příštím roce. Dočkáme se ještě levnějších SSD

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

29. 10. 2018 08:15 4

Jistě jste zaznamenali, že ceny SSD jsou historicky nejníže a stále mírně klesají. Tento trend je možný díky systematickému poklesu cen NAND flash čipů a zvýšení kapacit jejich výroby.

Reklama

Jen za letošní rok ceny poklesly o 50 procent a trend snižování cen by měl pokračovat také v roce příštím, o čemž informuje web DigiTimes. Pro něj uvedl předseda firmy ADATA Simon Chen, že výrobci NAND flash nehodlají zpomalit výrobu čipů a ceny by tak měly i nadále klesat i v následujícím roce. Trend poklesu cen by se prý mohl dokonce zvýšit.  

Ceny NAND flash čipů budou klesat i v příštím roce. Dočkáme se ještě levnějších SSD
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Přední výrobci NAND flash jako je IMFlash, SK Hynix, Samsung, Western Digital a Toshiba již mají připravené 96vrstvé 3D NAND flash čipy, které by mohly v polovině příštího roku vstoupit do masové výroby a výrazně tak snížit ceny produktů založených na současných 64vrstvých NAND flash. Díky více vrstvám a technologiím jako QLC (4 bity na buňku) tak dostaneme vyšší kapacitu za menší výrobní náklady.

Jinak tomu ale je v případě DRAM, které si budou nejspíše zachovávat podobné ceny jako v letošním roce. Tím se také mají mírně kompenzovat nižší výnosy z NAND flash.

Zdroj: 1, 2

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama