google-pri-prilezitosti-vyroci-vzniku-ceskoslovenska-nabizi-vystavu-narodniho-muzea-online
Novinka Google při příležitosti výročí vzniku Československa nabízí výstavu Národního muzea online

Google při příležitosti výročí vzniku Československa nabízí výstavu Národního muzea online

Mirek Kočí

Mirek Kočí

28. 10. 2018 16:00

Google se dnes připojuje k oslavám 100. výročí vzniku Československa a svou domovskou stránku změnil speciálním Doodlem s koláží Pražského a Bratislavského hradu. Výroční domovská stránka zároveň odkazuje na virtuální podobu Česko-slovenské výstavy Národního muzea zpřístupněnou na platformě Google Arts and Culture. Tretry Emila Zátopka, první olympijskou medaili československého závodníka či prapor amerických Čechů z pouti do Národního divadla z roku 1885 si tak může detailně prohlédnout úplně každý – online a bez dlouhého čekání.

Reklama

Domovskou stránku českého a zároveň i slovenského Googlu dnes zdobí speciální Doodle vytvořený k oslavě 100. výročí vzniku samostatného československého státu. Doodle vyobrazující Pražský a Bratislavský hrad v oválném rámečku vytvořila sanfranciská animátorka Cynthia Cheng. V poslední době specificky české Doodly oslavily například 660. výročí položení základního kamene Karlova mostu nebo 605. výročí Staroměstského orloje.

Jak se zpočátku nereálný projekt Československa stal skutečností, která ovlivnila životy milionů obyvatel nového státu? O tom pojednává Česko-slovenská výstava Národního muzea vytvořená ve spolupráci se Slovenským národným muzeem, kterou dnes Muzeum otevírá brány své nově zrekonstruované historické budovy. Každý, kdo by chtěl na výstavu nahlédnout, ale v nejbližší době se nedostane do Prahy, si ji může jednoduše prohlédnout online, a to díky jejímu umístění na platformě Google Arts & Culture.

Google při příležitosti výročí vzniku Československa nabízí výstavu Národního muzea online
i Zdroj: PCTuning.cz

„Google Arts & Culture si klade dva hlavní cíle. Kromě toho, že poskytuje všem a všude přístup k umění a kultuře, je zároveň inovačním partnerem kulturního sektoru. Spolupracuje s kulturními institucemi po celém světě a pomáhá jim prostřednictvím špičkových technologií sdílet a uchovávat kulturní dědictví,“ říká produktová manažerka Google Arts and Culture Liudmila Kobyakova a dodává: „Velmi nás těší, že jsme u příležitosti 100. výročí založení Československa mohli online zpřístupnit i vybrané artefakty ze sbírek Národního muzea.“

Výstava je rozdělena do několika sekcí, kterými jsou Vznik Československa, Volný čas, Sport a Víra v éře Československa. K vidění je mnoho zajímavých exponátů dostupných i v rámci virtuální prohlídky jako například tretry Emila Zátopka, první zlatá olympijská medaile pro československého závodníka z roku 1924, kronika trampské osady Hebron či Zlatá růže z Velehradu.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama