ati-vraci-uder-co-muzeme-cekat-od-nvidie
Novinka ATi vrací úder: Co můžeme čekat od nVidie?

ATi vrací úder: Co můžeme čekat od nVidie?

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

12. 10. 2005 00:00 19

Updatováno: Jistě si ještě dobře vzpomínáte na propagační materiály nVidie, ve kterých bylo nevybíravým způsobem kritizováno snad vše, co je dílem ATi. Přesto, nebo možná právě proto, že šlo z větší části o výmysly a polopravdy, se kanadská společnost nechala vyprovokovat a uchýlila se ke stejně trapnému gestu...

Reklama

What do you do when your competition has a new top to bottom architecture and you do not?
Scramble to cover your weaknesses!!!
What is it that NVIDIA doesn't want you to know?

Cože nám to tedy nVidia tají tak závažného...?

1. NVIDIA's poor implementation of SM3.0

ATi vrací úder: Co můžeme čekat od nVidie?
i Zdroj: PCTuning.cz

V této pasáži ATi poukazuje na to, že přestože Shader Model 3.0 je podporován už u GeForce 6, grafické karty nVidie neprojdou WHQL testem na SM3.0. ATi se však v materiálech opírá o citát z X-bit labs, v němž jsou zmíněny postarší ovladače ForceWare 66.81 a grafické karty GeForce 6800 Ultra a GeForce 6600GT. Nemluvě o tom, že architektura GeForce 6 není na SM3.0 úplně nejlepší.

ATi vrací úder: Co můžeme čekat od nVidie?
i Zdroj: PCTuning.cz

Kvalitu implementace SM3.0 podpírá ATi úryvky z Hardware.Info, NVItalia a X-bit labs. Třetí zmiňovaný, kde se mluví tom, že je Radeon X1800XT až o 100% rychlejší, než GF7800GTX, se zaručeně vztahuje k demu F.E.A.R., které se však nedá považovat za objektivní - jak potvrdil i distributor hry, Vivendi Universal Games.

ATi ani X-bit labs neuvádí, o kterou hru přesně jde. Pravdou však je, že Radeon X1800 je oproti GF7800GTX znatelně rychlejší (možných je i oněch 100%) ve všech testech využívající SM3.0 a Dynamic Branching.

2. NVIDIA's ongoing image quality issues

ATi vrací úder: Co můžeme čekat od nVidie?
i Zdroj: PCTuning.cz

Následně ATi kritizuje kvalitu obrazu karet nVidie. Přesněji na shimmering. Většinu problémů odstranily ovladače ForceWare verze 78.03, anizotropní filtrování však stále nedosahuje takové kvality, jakou dokáže Radeon X1800. Dle mého názoru zde ATi spíše dělá z komára velblouda, neboť osobně zastávám názor, že jakmile se do hry vžijete, rozdíl v kvalitě obrazu (a že se často dají najít až po pečlivém zkoumání screenshotu) nepoznáte. Čímž nechci nVidii obhajovat, neboť takovéto optimalizace nejsou férové a musí se na ně poukazovat.

Aby nedošlo k nedorozumění, v předchozí větě jsem měl na mysli kvalitu AF, nikoli shimmering. Ten totiž není poznat na screenshotu, ale pouze v pohybu!

ATi vrací úder: Co můžeme čekat od nVidie?
i Zdroj: PCTuning.cz

ATi se tentokrát odvolává na Hexus.net, ExtremeTech a Anandtech. Radeon X1800 umí antialiasing bez drastického propadu výkonu a i AF má lepší kvalitu - zde toho není moc co vytknout, Radeon X1800 je v kvalitě obrazu opravdu o něco dále než GeForce 7800.

3. The truth about High Dynamic Range

ATi vrací úder: Co můžeme čekat od nVidie?
i Zdroj: PCTuning.cz

HDR podporoval už Radeon 9700. ATi tím sice obratně reaguje na tvrzení nVidie, že právě její hardware podporuje HDR jako první, jenže Radeon 9700 a HDR Lighting, to je asi něco jako GeForce 6 a Shader Model 3.0 - tedy v praxi nepoužitelné, hlavně kvůli tomu, že v obou případech ještě dlouho nebyly hry, které by novátorských technologií využily.

S High Dynamic Range a čipy R300 a R4x0 byl konkrétní problém ten, že vývojářům her příliš nepadly do oka formáty, které tato jádra používají.

ATi vrací úder: Co můžeme čekat od nVidie?
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes již je situace jiná - HDR i Shader Model 3.0 se začínají rozšiřovat a nVidii může poškodit pověst, že její karty nezvládají HDR a AA najednou, kdežto Radeon X1000 ano. Opět se tvrzení nedá nijak napadnout, neboť zde má ATi pravdu a výhodu.

4. The difference between MSRP and "STREET Price"

ATi vrací úder: Co můžeme čekat od nVidie?
i Zdroj: PCTuning.cz

V této části se nebudu příliš šťourat, ceny v našich končinách mají tak jako tak svůj vlastní život. Nikdo však ATi neodpáře, že GeForce 7800GTX a GT jsou již dlouho k sehnání ve velkém množství, zatímco ATi bude pravděpodobně ještě tak do konce roku mít s dostupností Radeonů X1000 problémy.

5. The real graphics performance of the NV47/G70

Všimněte si, jak ATi vyzdvihuje název NV47 namísto G70, čímž se snaží poukázat na to, že GeForce 7 není nová architektura, nýbrž vylepšená GeForce 6.

ATi vrací úder: Co můžeme čekat od nVidie?
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále se ATi opírá do ovladačů nVidie a tvrdí, že nVidia přesvědčuje recenzenty, aby testovali s ranou verzí ještě nevyšlých ForceWare.

Na diskuzních fórech Beyond3D si opravdu recenzenti stěžovali, že nVidia jim na testy posílá ovladače, které ještě nejsou pro širokou veřejnost dostupné, podávají vyšší výkon, avšak nejsou stabilní a často se objevovaly grafické artefakty.

ATi vrací úder: Co můžeme čekat od nVidie?
i Zdroj: PCTuning.cz

Co k tomu dodat...? Jen to, že před několika měsíci se to samé dalo říci o GeForce 7800GTX, co se výkonu týče, nekompromisně porazila všechny ostatní grafické karty všude, kde se jen dalo a Radeon X850XT si mohl jít pobrečet do koutku.

Scramble to cover your weaknesses

  • Why does NVIDIA SM3.0 hardware fail?
  • When will NVIDIA deliver a driver that fixes image quality?
  • Why make false claims about ATI's HDR support?
  • Why confuse the public between MSRP and "Street price"?
  • Why deliver another broken driver when they haven't fixed texture shimmering?

Do not fall for their tactics

What to expect from NVIDIA?
The usual deception!

Propagační materiály ATi se do jisté míry zakládají na pravdě a odkazují se na recenze z důvěryhodných zdrojů. Problém je ten, že každá strana vždy poukáže jen na to, kde má převahu, a jiná, také důležitá fakta, která však hrají proti, zatají. Jak už jsem uvedl na začátku, jsem docela zklamán z toho, že ATi přistoupila k takovémuto kroku. Jsou i jiné a daleko lepší způsoby, jak dokázat svou převahu. Ale když to nejde v benchmarcích a testech, reputace se dá napravit i někde jinde. Ale pokud je ATi opravdu tak dobrá, jak o sobě v propagační prezentaci tvrdí, má tohle vlastně za potřebí?

Za upozornění na nepřesnosti a uvedení některých faktů na pravou míru děkuji kolegovi Jiřímu Součkovi.

Zdroj: TechPowerUp!

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama