mercury-oznamila-prvni-server-s-procesorem-cell
Novinka Mercury oznámila první server s procesorem Cell!

Mercury oznámila první server s procesorem Cell!

Novák Radek

Novák Radek

10. 10. 2005 00:00

To, o čem se již delší dobu spekuluje se stává skutkem. Procesor Cell, vyvíjený IBM, Toshibou a Sony primárně pro novou herní konzoli Sony PlayStation 3, se dočkává komerčního uplatnění i v jiných oblastech – společnost Mercury oznámila nový server Blade založený právě na tomto procesoru.

Reklama

Servery Blade produkované společností Mercury budou založeny na dvou Cell procesorech, z nichž každý se bude skládat z 8 jader – to je rozdíl oproti čipu používaného (resp. který bude používaný) v PS3 – ten bude mít pouze 7 jader – jedno je deaktivováno kvůli zajištění vyšší výnosnosti výroby (to znamená, že povedené kusy se všemi osmi funkčními jádry budou použity například právě pro Mercury servery, kusy s jedním vadným jádrem pak pro PS3).

Mercury oznámila první server s procesorem Cell!
i Zdroj: PCTuning.cz

Takto osazený server pak má podávat výkon až 400GFLOPS, poběží na operačním systému Linux a hlavní vývojovou platformou bude oblíbené Eclipse, které, ač open-source, je mohutně podporováno právě IBM: K němu pak budou k dispozici compilery, debuggery a další knihovny potřebné pro vývoj a určené právě pro Cell procesory.

Prvních takovýchto serverů bychom se mohli dočkat v prvním čtvrtletí příštího roku, s jejich masivnějším prodejem pak přibližně v polovině roku 2006. Teprve pak se budeme moct přesvědčit, jak se povedlo připravit Cell a software okolo něho pro nasazení v „neherní“ branži. Budeme držet palce.

Zdroj: Mercury, ArsTechnica

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama