tri-ctvrtiny-lidi-uprednostnuji-mobil-pred-kontaktem-s-ostatnimi-tvrdi-pruzkum
Novinka Tři čtvrtiny lidí upřednostňují mobil před kontaktem s ostatními, tvrdí průzkum

Tři čtvrtiny lidí upřednostňují mobil před kontaktem s ostatními, tvrdí průzkum

Mirek Kočí

Mirek Kočí

2. 10. 2018 13:30

Díky chytrému telefonu s internetem můžeme být neustále ve spojení s desítkami přátel. Pro spoustu lidí ale také mobil představuje nástroj, díky němuž se mohou v různých společenských situacích vyhnout kontaktu s ostatními. Nejnovější průzkum společnosti Kaspersky Lab tento aktuální trend lidského chování potvrdil – tři čtvrtiny lidí (75 %) se přiznaly, že používají svá zařízení k předstírání zaneprázdněnosti, když s někým nechtějí mluvit.

Reklama

Představte si, že v baru čekáte na svého partnera. Všude okolo je plno lidí, popíjejí drinky a živě se baví. Co budete dělat vy? Zapředete hovor s někým, koho vidíte poprvé v životě? Nebo vytáhnete z kapsy mobil a budete projíždět různé stránky a sociální sítě do té doby, než přijde vaše druhá polovička? Je vám příjemnější konverzovat nebo jen navazovat oční kontakt s cizími lidmi, nebo raději hledíte do zářícího displeje?

Ve většině případů platí druhá situace. Daleko jednodušší, než navázat nezávaznou společenskou komunikaci je sáhnout po mobilu a předstírat zaneprázdněnost. Průzkum Kaspersky Lab zjistil, že 72 % lidí se takto ve společnosti chová v situacích, kdy neví, co dělat. Mobil ke svému rozptýlení používáme i ve chvílích, kdy se nesnažíme stranit kolektivu. 46 % lidí brouzdáním v mobilu každý den jednoduše zabíjí čas a 44 % slouží jako každodenní rozptýlení.

Tři čtvrtiny lidí upřednostňují mobil před kontaktem s ostatními, tvrdí průzkum
i Zdroj: PCTuning.cz

Po mobilu ovšem nesaháme pouze v případech, kdy cítíme potřebu rozptýlení, ale i v situacích, kdy musíme vyřešit určitý úkol, ale nechceme navazovat kontakt s ostatními lidmi. Typickou situací by mohlo být zeptání se kolemjdoucích na cestu nebo telefonické objednání taxi. V současnosti ale téměř třetina lidí (31 %) tyto záležitosti řeší prostřednictvím internetových stránek nebo aplikací. Je to pro ně snazší než mluvit s jinými lidmi.

I vzhledem k tomu, že nám chytrá zařízení pomáhají s každodenními problémy nebo sociálně nepříjemnými situacemi, jsme na jejich fungování čím dál závislejší. Pokud tedy přestanou z jakéhokoliv důvodu fungovat, může jejich absence způsobit až panické stavy. Třetina lidí (34 %) se proto například obává toho, že by přišli o zdroj zábavy, pokud by ztratili přístup ke svému chytrému zařízení. 12 % se dokonce obává, že nebudou schopni předstírat zaneprázdněnost, pokud se jejich zařízení porouchá.

Tři čtvrtiny lidí upřednostňují mobil před kontaktem s ostatními, tvrdí průzkum
i Zdroj: PCTuning.cz

„Používání chytrých zařízení má na nás daleko větší vliv, než bychom si mohli na první pohled myslet. Samozřejmostí se už stal internet v kapse, který nám pomáhá s každodenními starostmi – s vyřizováním pracovních e-mailů, nakupováním, vyhledáním dopravy nebo ubytování a podobně. Chytrá zařízení jsou ale pro řadu lidí důležitá i ve společenských situacích, kdy si nejsou jistí nebo neví, jak se chovat. Proto je velmi důležité, aby elektronika fungovala tak, jak má a byla neustále po ruce,“ komentuje Dmitry Aleshin, odborník ze společnosti Kaspersky Lab.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama