roste-pocet-utoku-bankovnich-trojanu-varuje-check-point
Novinka Roste počet útoků bankovních trojanů, varuje Check Point

Roste počet útoků bankovních trojanů, varuje Check Point

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 9. 2018 17:00

Check Point zveřejnil nejnovější Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého došlo v srpnu k výraznému nárůstu útoků využívajících bankovní trojan Ramnit. Ten za několik posledních měsíců zdvojnásobil svůj celosvětový dopad v důsledku rozsáhlé kampaně, která ze strojů obětí dělá škodlivé proxy servery. Zároveň byl vydán i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků.

Reklama

V něm se Česká republika i nadále drží mezi bezpečnějšími zeměmi a v srpnu jí patřila až 125. příčka, což je posun ještě o 5 míst z červencové 120. pozice. Přesto v ČR velmi výrazně útočil malware CoinHive těžící kryptoměnu Monero. Na prvním místě se v Indexu hrozeb nově umístila Etiopie, která zaznamenala výrazný posun z 59. příčky.

Během srpna se Ramnit posunul v Indexu hrozeb na 6. místo a stal se nejrozšířenějším bankovním trojanem. Celkově se použití bankovních trojanů od června více než zdvojnásobilo. „Stejně jako před rokem i letos v létě kyberzločinci pod vidinou rychlých zisků častěji využívali k útokům bankovní trojany,“ říká Daniel Šafář, Country Manager CZR regionu ve společnosti Check Point. „Hackeři si velmi dobře uvědomují, jaké útoky mají největší šanci na úspěch a cíleně používají bankovní trojany právě v letním období. Znovu se ukazuje, jak jsou hackeři rafinovaní při snaze získat peníze.“

Check Point analyzoval i malware útočící na podnikové sítě v České republice. Dominoval především malware CoinHive těžící kryptoměnu Monero, který měl ještě výrazně větší dopad, než byl celosvětový průměr. I na druhém a třetím místě nedošlo ke změně, jen oba škodlivé kódy ještě zvýšily dopad v ČR oproti červenci. Zároveň se do Top 10 vrátil Conficker, který v minulém roce dominoval, ale letos zatím kyberútočníci častěji preferují jiné nástroje.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama