elektronicky-papir-na-linuxu
Novinka Elektronický papír na Linuxu

Elektronický papír na Linuxu

Patrik Beránek

Patrik Beránek

3. 10. 2005 00:00 1

Podle společnosti E-Ink nabízí elektronický papír vysoký kontrast a tenký, lehký displej. Ten má zůstat čitelný i pod silnějším světlem - tak jako obyčejný papír. K udržení obrazu není potřeba žádná energie a k jeho změně je jí třeba jen velmi málo...

Reklama

Tato technologie se už objevila v několika produktech. Například v elektronické knize Sony LibriE, která je zatím dostupná pouze v Japonsku. Podle E-Ink se tato technologie brzy objeví v mobilních zařízeních a v přenosné spotřební elektronice.

Elektronický papír na Linuxu
i Zdroj: PCTuning.cz

V červenci předvedl Fujitsu první barevný elektronický papír s pamětí na obrázky. Displej se skládá z tří vrstev: červená, modrá, zelená. Nevyžaduje žádné barevné filtry ani polarizující vrstvy. Odstín je výrazně živější než obyčejné LCD, tvrdí Fujitsu.

Elektronický papír podrobněji
EPD modul je založený na kusu zobrazovacího filmu laminovaného na "glass-based" TFT (tranzistor). Tento modul vyrábí Prime View International v Tchajwanu.

Dále obsahuje modul Gumpstix . Je to malý jednodeskový počítač s procesorem Intel XScale PXA255. Obsahuje "on-board" power management umožňující napájení z baterií. I/O rozhraní zahrnuje i Bluetooth, MMC a USB.

SBC Modul pojede na Linuxu a bude mít řadu Open-Source ovladačů i aplikací.

Elektronický papír na Linuxu
i Zdroj: PCTuning.cz

Hudba budoucnosti?
Jestli elektronický papír jednou převezme žezlo za klasické LCD a CRT obrazovky zatím nemá cenu odhadovat. Můj osobní názor je, že se určitě začne objevovat více a více v mobilních telefonech a možná laptopech či noteboocích, kde by byly jeho vlastnosti velmi užitečné.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama