starvr-one-je-profesionalni-headset-se-sledovanim-oci-ifa
Novinka StarVR One je profesionální headset se sledováním očí [IFA]

StarVR One je profesionální headset se sledováním očí [IFA]

Ondřej Košťál

Ondřej Košťál

29. 8. 2018 18:00

Acer dnes na tiskové konferenci v rámci blížící se výstavy IFA v Berlíně představil vedle notebooků také headset pro virtuálním realitu StarVR One od Starbreeze Studios. Ten je určený pro profesionální použití a nabízí vedle OLED displejů třeba i sledování pohybu očí.

Reklama

Nově představený headset je prý určený pro profesionály - designérské firmy, architekty a další, kteří potřebují co nejlépe vidět, jak vypadá výsledek v reálném prostředí. Pro profesionály je určen především kvůli ceně, která bude vysoká, přesnou částku však zatím neznáme. Jinak by nebránilo použití headsetu i pro hry. Váží příjemných 450 gramů a nepřekáží ani větším sluchátkům. Pro srovnání Oculus Rift a HTC Vive Pro váží 470 gramů, standardní HTC Vive pak 555 gramů.

StarVR One je profesionální headset se sledováním očí [IFA]
i Zdroj: PCTuning.cz

Na pohled je StarVR One obrovský, na hlavě to ale nepoznáte, ale uvnitř ano. Po nasazení se vám rozprostře po celém zorném poli 210° horizontálně a 130° vertikálně široký obraz, a to je dle výrobce téměř 100% zorné pole člověka. Obraz je monstrózní, vždyť Oculus Rift a HTC Vive Pro mají horizontální zorné pole jen 110°. To díky dvěma 4,77palcovým AMOLED displejům s neupřesněným rozlišením a obnovovací frekvencí 90 Hz. StarVR se na webu zmiňuje jen o 16 milionech subpixelů, což by u dvojice na zakázku vyrobených AMOLED displejů mohlo znamenat rozlišení něco mezi 1920 × 1080 pixely a 2560 × 1440, spíše něco nestandardního jako 2100 × 1300 pixelů 1830 × 1464 pixelů na každý displej, 1830 × 2928 pixelů dohromady, jak uvádí TechRadar. Rozlišení je však stále nízké a přes optiku vidíte jednotlivé pixely.

StarVR One je profesionální headset se sledováním očí [IFA]
i Zdroj: PCTuning.cz
StarVR One je profesionální headset se sledováním očí [IFA]
i Zdroj: PCTuning.cz

 

StarVR One podporuje SteamVR tracking 2.0, zatímco levnější model StarVR One XT si musí vystačit s méně senzory a levnějším řešením detekce pohybu v prostoru. Oba však umí sledovat pohyb očí, stejně jako na některých herních noteboocích firmy Acer (třeba Predator X 21), pomocí technologie Tobii. Jedna z funkcí tohoto sledování je například analýza toho, kam se lidé nejvíce dívají v předem připravené scéně od designerů. 

Zdroj: IFA, vlastní

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama