dell-a-hp-brani-blu-ray
Novinka Dell a HP brání Blu-Ray

Dell a HP brání Blu-Ray

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

2. 10. 2005 00:00 3

Nedávno obletěla svět zpráva, že softwarový gigant Microsoft a největší výrobce procesorů, Intel, se dali na stranu HD-DVD disku a uvedli hned několik důvodů, proč se tak rozhodli. Dell a Hewlett Packard, dvě velké společnosti, které stojí na opačné straně barikády, si však pokroucené argumenty nenechali líbit...

Reklama

Jedním z důvodů, proč má být HD-DVD lepší, je větší kapacita: HD-DVD-ROM pojme 30GB dat, kdežto Blu-ray disk pouze 25GB. To je však srovnání dvouvrstvého lisovaného disku s jednovrstvým BD-R médiem. BD-ROM pojme ve dvou vrstvách 50GB.
Microsoft a Intel také tvrdí, že jedině HD-DVD umožní zamezit kopírování obsahu, a to díky ochraně AACS. Zástupci BDA (Blu-ray Disc Alliance) odpovídají tím, že AACS je také součástí specifikace Blu-ray disku.
Není důvod, proč by BD nemělo být použitelné v tenkých notebookových mechanikách stejně jako HD-DVD. Tato obhajoba se příliš nepovedla.
Zpětnou kompatibilitu s DVD mají do jisté míry oba formáty. Zatímco HD-DVD je pokračovatelem DVD, BD používá odlišný systém zápisu a záznamová vrstva je blíže povrchu, než je tomu u CD, DVD a HD-DVD. Pravdou však je, že ani jeden formát nepůjde přečíst ve staré DVD mechanice, takže argumentovat zpětnou kompatibilitou je trochu mimo mísu.

V čem má však HD-DVD výhodu (a přiznávají to i zastánci Blu-ray), je, že továrna vyrábějící DVD může v několika okamžicích přejít na výrobu HD-DVD. Produkce BD médií by vyžadovala nemalé investice do vybavení továren. Blu-ray disk také potřebuje speciální ochrannou vrstvu proti poškrábání, případně cartridge. Kvůli těmto dvěma faktorům možná Blu-ray nakonec svůj boj prohraje, protože bude převálcován levnějším formátem HD-DVD. Nedělejme však předčasné závěry - možná nás nakonec překvapí tchajwanské FVD (informovali jsme zde - zajímavé, není to ani měsíc a Microsoft se z Forward Versatile Disku přeorientoval na HD-DVD...) nebo čínské EVD (Enhanced Versatile Disc).

Zdroj: The Register

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama