mobilni-hry-zase-o-kus-dal
Novinka Mobilní hry: zase o kus dál

Mobilní hry: zase o kus dál

Stančík Martin

Stančík Martin

1. 10. 2005 00:00 3

Hry na mobilních telefonech se od dob "hada" hodně změnily. V současné době se hodně známých her dělaných na PC a konzole také dostává do mobilů. Podle Thora Gunnarsona z britské firmy Ideaworks3D zabývající se vytvářením her pro mobily je však mobilní herní průmysl teprve v počátcích.

Reklama

Jak kvalitní hra bude, totiž do značné míry závisí i na telefonu, podle Gunnarsona konečně začínají být telefony schopné zobrazit 3D grafiku s minimální obnovovací frekvencí 20 snímků za vteřinu.

Problém je i s mobilními sítěmi - přenos dat na sítích druhé generace je příliš pomalý na to, aby třeba proti sobě mohli hrát v reálném čase dva lidé. Tyto problémy však zmizí s příchodem sítí třetí generace (3G).

Mobilní hry: zase o kus dál
i Zdroj: PCTuning.cz

"Pokud prodleva (mezi tím, než se doručí data od jednoho hráče ke druhému) klesne pod 3.5 milisekundy, lidé ani nepoznají, že nějaká je," říká Gunnarson. "A sítě třetí generace tak rychlé jsou."

Ceny

Bude se však také muset změnit způsob, jak za data platit. V současné době (ve Velké Británii) operátoři účtují peníze za každý stažený megabyte, což je podle Gunnarsona cenový mechanismus, který většinu lidí třeba od stahování dalších levelů hry odradí.

Ve Spojených Státech například společnost Verizon zavedla paušální poplatky za stažená data. A co se nestalo - počet hráčů rapidně vzrostl; nemusí totiž již platit za každou úroveň zvlášť. A má to ještě jednu výhodu.

Mobilní hry: zase o kus dál
i Zdroj: PCTuning.cz

"Když si vezmeme třeba hru Need for Speed Underground 2 (NFSU2) pro mobilní telefony, kterou můžete hrát až 40 hodin, bylo by absolutně neúnosné stahovat pořád nové a nové úrovně. Pokud však máte paušál, nemusíte stahovat přímo celou hru, nýbrž se stahuje pouze ta úroveň nebo auto, které v danou chvíli potřebujeme," dodává Gunnarson.

Jako další podobnou hru pro mobily pak pan Gunnarson zmiňuje The Sims 2, kterou by se bez 3G sítí dalo nejspíš těžko hrát. My si na sítě třetí generace však ještě nějakou chvíli počkáme…

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama