laptop-za-mene-nez-2500-kc
Novinka Laptop za méně než 2500 kč

Laptop za méně než 2500 kč

Stančík Martin

Stančík Martin

29. 9. 2005 00:00 19

Profesor Nicholas Negroponte chce vyrobit malý osobní počítač pro děti z chudých zemí za méně než 100 dolarů. Prototyp bude představen již za necelé dva měsíce.

Reklama

Laptop nebude zajímavý jen svou cenou, ale i třeba tím, že pokud nebudete mít k dispozici napájecí zdroj, můžete použít "kliku," kterou energii manuálně doplníte.

Aby byly laptopy odolnější, budou pokryty gumou. Počítače poběží na operačním systému Linux; předpokládá se že budou mít 500 MHz procesor a místo pevného disku bude flashová paměť. Laptopy budou také obsahovat speciální displeje, které neberou tolik energie. Dále budou mít 4 USB porty a připojení k internetu pomocí wi-fi.

Profesor Nicholas Negroponte přišel s nápadem levného laptopu po navštívení kambodžské vesnice. Aby byly počítače dostupné za tak nízkou cenu, budou samozřejmě dotovány - jedním z partnerů je i korporace Google. Negroponte se však bojí, že cena 100 dolarů bude pro někoho pořád příliš vysoká.

Laptop za méně než 2500 kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Prototyp přístroje by měl být představen v listopadu na Světovém summitu informačního společenství v Tunisku. Jeho nezisková skupina One Laptop Per Child plánuje do roka vyprodukovat 15 milionů kapesních počítačů.

Nejdříve se k laptopům za méně než 100 dolarů (necelých 2500 Kč) dostanou děti v Brazílii, Číně, Egyptu, Thajsku a Jihoafrické Republice. Další rok plánuje guvernér amerického státu Massachusetts Mitt Romney koupit laptopy pro všech 500 000 žáků středních škol ve svém státě.

Laptop za méně než 2500 kč
i Zdroj: PCTuning.cz

O levný počítač se v minulosti pokoušely i další organizace. Zdařily se projekty Nivo a Simputer - malé kapesní počítače okolo 100 dolarů, které však bohužel nejsou dostatečně rozšířené.

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama