megatest-22-pevnych-disku
Novinka Megatest 22 pevných disků

Megatest 22 pevných disků

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

28. 9. 2005 00:00 14

Koho u harddisku zajímá kapacita, rozhoduje se podle ceny. Komu jde o vysoký výkon, volí často rychlý WD Raptor. Ale jak jsou na tom ostatní disky, které jsou si specifikacemi podobné jako vejce vejci? Velký test pořádali na Tom's Hardware Guide.

Reklama

Megatest 22 pevných disků
i Zdroj: PCTuning.cz

Testu se zúčastnilo 22 disků, novějších i starších, pro rozhraní SATA i UltraATA.

Z tabulky můžete rychle přejít na individuální zhodnocení každého z harddisků (odkazy se otevírají v novém okně).

Na grafy přenosových rychlostí, přístupové doby a teploty se můžete podívat zde. Vedení se povětšinou ujímá Raptor, jediný desktopový disk s 10 tisíci otáčkami za minutu. Jeho výkon je znát hlavně v serverových testech "I/O Performance", kde velmi suverénně nechává ostatní disky za sebou.
Co se týče rychlostí čtení a zápisu, v maximálních hodnotách Raptory dostihuje Seagate Barracuda 7200.8, v průměrných a minimálních rychlostech však Raptor opět exceluje. Dobře si vedou také 320GB disky Western Digital, WD3200JB (UltraATA) a WD3200JD (SATA). Krok drží také Hitachi DeskStar T7K250 - tyto modely mají oproti starším 7K250 plotny s vyšší hustotou zápasu, a proto dosahují lepších výsledků. Na konec se zařadily starší disky WD1000BB, IBM (Hitachi) DeskStar 180GXP a Seagate Barracuda 7200.7 120GB.
V přístupové době vítězí jako vždy oba disky WD Raptor. Velmi dobře se umístil Hitachi DeskStar 7K250, Barracuda 7200.8 PATA se naopak propadla až na konec žebříčku. SATA verze dopadla lépe, avšak stále průměrně.

Nedá se říct, že by z testu vyšel jeden nebo několik disků vítězně. WD Raptor je jakási "trvalá jistota" - jedinou vadou na kráse je jeho cena, obvzlášť dnes, když se jiné disky s daleko větší kapacitou na Raptor začínají nebezpečně dotahovat. V oblasti pevných disků se poslední dobou neodehrál žádný technologický průlom, jen potřeba větší a větší kapacity stále neustává. Proto lidé většinou kupují HDD jako upgrade kapacity. Tento test vám může posloužit alespoň jako malé vodítko při rozhodování, který model zvolit - velmi dobře se zde předvedla Barracuda 7200.8, Western Digital Caviar XL a řada Hitachi DeskStar T7K.

Celý test najdete na: Tom's Hardware Guide

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama