vychodni-evropa-raj-pocitacovych-piratu
Novinka Východní Evropa - ráj počítačových pirátů

Východní Evropa - ráj počítačových pirátů

Stančík Martin

Stančík Martin

28. 9. 2005 00:00

Země východní Evropy se stávají rájem počítačových pirátů, kteří vydělávají nemalé peníze.

Reklama

V reálném světě je normální, že je zloděj ve městě, v němž páchá zločin; někdy zde také žije. To však neplatí pro internet; kriminálník může být tisíce kilometrů daleko od své oběti, a je tak velmi těžké ho vystopovat.

Takovou oblastí, kde se vyskytuje nejvíce "elektronických pirátů" se stává Východní Evropa. Ve státech jako Rusko, Rumunsko, Ukrajina, Estonsko, Litva a Lotyšsko se nachází ty "nejúspěšnější gangy."

Východní Evropa - ráj počítačových pirátů
i Zdroj: PCTuning.cz

Podle Andrewa Shearera, který studuje počítačovou zločinnost ve Východní Evropě, je nárůst skupin v této oblasti z části podnícen kulturou. Podle něj má šedá ruská ekonomika velmi dlouhou historii.

"Je to styl života, cesta, jak se vyhnout vládním nařízením," říká.

"Mnoho lidí nechce mít se státem nic společného, a proto pracují v šedé ekonomice, z které žijí," dodává Shearer. Podle něj je sít skupin také dobře propojená a organizovaná.

KGB a ti ostatní

I v minulosti KGB rekrutovala hackery a nezaměstnané vědce, kteří pak předali své znalosti dál nebo teď v "šedé zóně" sami žijí. "Mnoho z nich bylo skvěle vycvičeno, nyní však nemají práci, a tak je pochopitelné, že si vydělávají kriminální činností."

S tímto názorem souhlasí i Mikko Hyppönen, výzkumník v bezpečnostní firmě F-Secure. Podle něj je ve Východní Evropě spousta talentovaných a chytrých internetových pirátů.

Východní Evropa - ráj počítačových pirátů
i Zdroj: PCTuning.cz

"Pokud máte hodně lidí s perfektními počítačovými znalostmi, ale nemáte pracovní příležitosti, potom si tito začnou hledat alternativní práci," řekl Hyppönen pro BBC.

"Hackeři a tvůrci virů nejdříve dělali nekalou činnost jen proto, aby ukázali, jak jsou dobří. Později ale zjistili, že se tím dá vydělat opravdu hodně peněz," dodává.

Několik milionů měsíčně

Podle Lance Jamese z F-Secure, který se zabývá stopováním těchto zločineckých skupin, si takový phishingový gang si za jeden měsíc vydělá 100 000-300 000 dolarů (asi 2 450 000- 7 350 000 Kč) ! James odhaduje, že se ve Východní Evropě takový skupin nachází 50-60.

Phishing je metoda falšování e-mailů, které pak vypadají, jako by pocházely od finančních institucí či jiných firem; pomocí těchto podvodných e-mailů se z vás však útočníci třeba snaží dostat přihlašovací údaje a hesla k bankovním účtům.¨

Phishingové skupiny nejprve dlouhou dobu testovaly, zda jejich emaily projdou spamkillery a antiviry. Pak zorganizovaly "setkání," na kterých útoky zkoordinovali. Skupiny si vyměňují/prodávají seznamy e-mailů (obsahující až milion adres) a zkompromitovaných počítačů (tj. nic netušících uživatelů - přece nebudou spam odesílat ze svých Pc).

Východní Evropa - ráj počítačových pirátů
i Zdroj: PCTuning.cz

Skupiny v různých zemích také pracují rozdílně. Kupříkladu ty ruské jsou v uzavřených komunitách a komunikují jen s okruhem dobře známých lidí pomocí chatovacích klientů jako ICQ. Oproti tomu rumunské skupiny jsou mnohem otevřenější a raději používají IRC kanály.

Někteří úspěšní "zločinci" se již stáhli a prodávají manuály, jak vytvořit phishingové sitě a vydělat peníze, pro ostatní.

Zdroj: BBC

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama