naporu-ddos-utoku-ve-druhem-ctvrtleti-celily-kryptomeny-tiskarny-a-esport
Novinka Náporu DDoS útoků ve druhém čtvrtletí čelily kryptoměny, tiskárny a eSport

Náporu DDoS útoků ve druhém čtvrtletí čelily kryptoměny, tiskárny a eSport

Mirek Kočí

Mirek Kočí

31. 7. 2018 11:00

Společnost Kaspersky Lab zveřejnila svůj čtvrtletní report týkající se botnetových DDoS útoků. V období od dubna do června začali hackeři opět využívat staré zranitelnosti kamer a tiskáren, které zneužili k DDoS útokům. Zároveň útočili na širší spektrum cílů a své snahy zpeněžili prostřednictvím kryptoměn.

Reklama

Ve druhém čtvrtletí tohoto roku zaútočily DDoS botnety na online zdroje v 74 zemích světa. Poprvé od začátku uveřejňování pravidelných čtvrtletních DDoS reportů společností Kaspersky Lab se mezi prvními třemi státy s nejvyšším počtem zaznamenaných útoků objevil Hong Kong. Po Číně na něj bylo zacíleno nejvíce útoků, jejichž množství se více než zpětinásobilo – z celosvětového objemu na Hong Kong cílilo 17 % DDoS útoků. Třetí místo zaujaly Spojené státy a čtvrté Jižní Korea. V Hong Kongu byly nejvíce postiženy hostingové služby a cloudové platformy. Státem s největším množstvím hostovaných C&C serverů se staly USA, na jejichž území se ve druhém čtvrtletí nacházela téměř polovina (45 %) všech aktivních botnetových C&C serverů.

V uplynulém čtvrtletí výrazně klesla aktivita Windowsových DDoS botnetů, zároveň ale o 25 % vzrostla aktivita Linuxových botnetů. Ty se postaraly o 95 % všech DDoS útoků v letošním druhém čtvrtletí. To také zapříčinilo výrazný nárůst podílu SYN flood útoků, které se z 57% podílu vyhouply na 80%. Kyberzločinci také znovuobjevili velmi staré zranitelnosti, které využili ve svých útocích. Odborníci tak například odhalili DDoS útoky, které zahrnovaly zranitelnost v Universal Plug-and-Play protokolu, která je známá už od roku 2001. Tým společnosti Kaspersky Lab zabývající se ochranou před DDoS útoky dokonce zaznamenal útok využívající zranitelnost v CHARGEN protokolu, která byla poprvé popsána už v roce 1983. I přes to, že je tento protokol velmi pomalý a jeho kapacita značně omezená, vyskytuje se na internetu stále mnoho otevřených CHARGEN serverů. Jedná se většinou o tiskárny a kopírky.

Kyberzločinci nicméně vytvářeli i nové botnety. Například v Japonsku využili více než 50 000 bezpečnostních kamer ke spuštění DDoS útoků.Aby útočníci své aktivity proměnili v peněžitý zisk, cílí často na burzy s kryptoměnami i běžnými měnami. Typickým příkladem je útok na kryptoměnu Verge, kdy napadli pooly pro těžbu této virtuální měny a v nastalém chaosu dokázali ukrást 35 milionů XVGs.

Nežádoucímu zájmu hackerů se také těší herní platformy, které největšímu náporu čelí v průběhu eSport turnajů. Jak zjistili odborníci Kaspersky Lab, DDoS útoky nebývají zacíleny pouze na herní servery (hackeři jejich prostřednictvím vydírají organizátory turnajů, že naruší probíhající soutěže, přičemž požadují výkupné), ale i na samotné hráče, kteří se připojují na svých vlastních platformách. Cílený DDoS útok na klíčového hráče e-gaimingového týmu ho může jednoduše vyřadit ze hry, a celý tým tak může přijít o veškeré šance na vítězství v turnaji. Stejnou taktiku kyberzločinci využívají i na streamovací služby, které přenášejí online přenosy z turnajů. Protože je v této oblasti silná konkurence, mohou hackeři negativně ovlivnit výdělky jednotlivých hráčů a streamerů.

„V České republice jsme zatím žádný podobný útok na turnaj nebo přímo účet hráče ještě nezaznamenali. Ve světě se sice z elektronického sportu za posledních několik let stal miliardový business, u nás se v něm ale zatím netočí takové peníze, abychom byli pro kyberzločince atraktivní. Se zabezpečením našich turnajů spoléháme také na třetí strany, na jejichž cloudových serverech jsou jednotlivé turnaje hostovány,“ uvedl Marek Sýkora z českého herního týmu eSuba.

 Náporu DDoS útoků ve druhém čtvrtletí čelily kryptoměny, tiskárny a eSport
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama