ddr2-se-rozsiruji-pomaleji-nez-se-predpokladalo
Novinka DDR2 se rozšiřují pomaleji, než se předpokládalo

DDR2 se rozšiřují pomaleji, než se předpokládalo

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

23. 9. 2005 00:00 4

Analytici z firmy iSuppli se zabývali tím, proč DDR2 paměti nevytlačují staré DDR z trhu tak rychle, jak se původně odhadovalo. A zdá se, že svůj podíl na tom má i Intel, který DDR2 jako jediný výrobce procesorů prosazuje.

Reklama

Moment, kdy poptávka po DDR2 přeroste tu po DDR, nejspíše nenastane koncem tohoto roku, ale až někdy v průběhu první čtvrtiny toho dalšího. Ve druhém kvartálu roku 2005 zaujaly paměti DDR2 (nepočítáme grafické paměti, kde se DDR2 stejně neosvědčily) 21,8% trhu, o 4,5% více než v prvním čvrtletí. Nam Hyung Kim z iSuppli předpovídá, že v poslední čtvrtině 2005 si DDR2 zajistí podíl 38%. Při pohledu na tyto čísla vyzní docela divně, že Samsung v srpnu oznámil, že bude vyrábět více DDR2 než DDR čipů, a to právě díky rostoucí potávce po nové generaci pamětí.

Důvodů, proč nejsou DDR2 tak oblíbené, je několik. Sám Nam Hyung Kim tvrdí, že výkon DDR2 je obecně zklamáním. Výrobci motherboardů jsou také více nakloněni DDR než DDR2 - přestože čipsety Intelu podporují oba typy pamětí a DDR2 jsou stejně drahé (možná dokonce levnější) než DDR, výrobci osazují desky DIMM sloty pro moduly DDR. A Intel DDR2 značně škodí tím, že se v čipsetech orientuje hlavně na high-end (a i tam jsou čipové sady Intelu nedostatkové) a nižší segment ponechává ostatním výrobcům, jejichž postoj k DDR2 je také víceméně odmítavý. Zdráhavě se vůči DDR2 staví také AMD, které plánuje na DDR2 přejít až v příštím roce a to u procesorů do Socketu M2. Zdali si to máme vyložit tak, že je AMD pozadu, nebo naopak jako taktické vyčkávání, až DDR2 patřičně dozrají, těžko říct (každý na to má asi svůj názor).

Připomeňme ještě, že DDR2 jsou oproti DDR méně náročné na napájení a dosahují vysokých taktů (high-end modely i přes 1GHz), výkon ale sráží vysoké latence.

Zdroj: The Register

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama