microsoft-slavi-tricetiny
Novinka Microsoft slaví třicetiny

Microsoft slaví třicetiny

Novák Radek

Novák Radek

23. 9. 2005 00:00 7

Ano, je to již třicet let, co byla roku 1975 devatenáctiletým Billem Gatesem a jeho spolužákem Paulem Allenem založena společnost Micro-Soft - dnes jedna z největších softwarových firem na světě. Stalo se tak v Albuquerque, v Novém Mexiku, USA.

Reklama

Žádné velké oslavy se nechystají, nedočkáme se ani zdarma rozdávaných kopií jejich operačního systému. Společnost si pozve 16.000 zaměstnanců a na svolaném meetingu bude Bill Gates a Steve Ballmer mluvit nejen o minulosti, ale hlavně o budoucnosti této společnosti.


Microsoft slaví třicetiny
i Zdroj: PCTuning.cz


Paul Allen & Bill Gates

Společnost byla založena roku 1975 a od svého založení ji spíše než produkty táhl dopředu hlavně marketing a schopnost prodat sebe sama a posléze i produkty. Jako příklad poslouží jednání se společností MITS, výrobce počítače Altair 8800 pro kterou by Gates a Allen poskytli software, přičemž ani jeden z nich v životě neviděl byť jen jedinou řádku kódu. Odhodlání však společnost vedlo dál.

Zásadní obrat přišel v roce 1981 kdy pro IBM vyvíjeli operační systém MS-DOS/PC-DOS, pro který si však ponechali práva a který se posléze stal standardem. Dalším milníkem bylo uvedení prvních Windows, které provázely soudní spory – GUI mělo být okoukáno od Apple, který ho zase okoukal od Atari. Následovala první verze kancelářského balíku Office a společnost se začala rozrůstat v softwarového giganta.

Microsoft slaví třicetiny
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes Microsoft produkuje nejen software od her až po databáze, ale i hardware, se svým XBoxem je dvojka na trhu s herními konzolemi a její operační systém sídlí ve většině počítačů.

Zdroj: The Inquirer, Times Online

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama