prvni-trojan-se-dostal-z-mobilu-na-pc
Novinka První trojan se dostal z mobilu na PC

První trojan se dostal z mobilu na PC

Novák Radek

Novák Radek

23. 9. 2005 00:00

Jako by už virů nebylo dost, tvůrci virů objevili další způsob jak je šířit. A to prostřednictvím mobilních telefonů a jejich paměťových karet, skrz které se pak mohou dostat i do počítačů odkud se pak sami distribuují zase dále.

Reklama

Již dříve se objevily viry, které se šíří mezi mobilními telefony například prostřednictvím Blue Tooth či MMS. Nový vir s názvem Sybos/Cardtrap.A se navenek tváří jako pirátská kopie hry a láká tak ke stažení. Tentokrát je však o to rafinovanější, že se dokáže rozšířit i na PC. Pokud totiž v mobilním telefonu tento vir máte a vložíte do něj paměťovou kartu, vir na ni uloží červa, který je již spustitelný v prostředí Windows. V něm pak nepozorný uživatel na něj klikne a červ se začne šířit dál.

Jedná se tak o první vir, kterému se něco takového povedlo. Naštěstí není nijak moc nebezpečný a nehrozí, že by se nějak moc rozšířil, ale tento primát mu už nic neupře. Máte-li tedy telefon s operačním systémem Symbian Series 60 či MS Windows Mobile, dávejte si pozor na to co vlastně stahujete.

Myslím, že již není daleko doba, kdy se viry stanou pro „inteligentnější“ telefony stejnou hrozbou jako jsou dnes pro počítače a antivirová ochrana se stane nutností.

Zdroj: PCWorld

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama