motorola-si-pripomina-misi-apollo-11-na-mesici
Novinka Motorola si připomíná misi Apollo 11 na Měsíci

Motorola si připomíná misi Apollo 11 na Měsíci

Mirek Kočí

Mirek Kočí

24. 7. 2018 20:00

16. července 1969 byli astronauti Neil Armstrong, Michael Collins a Edwin Buzz“ Aldrin za úsvitu vyslání ze Země na palubě kosmické lodi Apollo 11 a začali tak psát historii. Důležitou roli v tomto kritickém momentě sehrál rádiový vysílač Motorola S-Band Transponder, který byl součástí velitelského modulu Apolla 11. Jednalo se o jediný komunikační kanál, který spojoval loď se Zemí a přenášel všechny zvuky z paluby stejně jako biomedicínská a telemetrická data či televizní signál.

Reklama

Už od dob satelitu Explorer I v roce 1958 poskytovala Motorola své technologie Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) s cílem umožnit komunikaci a výměnu dat. V roce 1969 se Apollo 11 stalo první plánovanou lunární misí s výsadkem v historii a zaměstnanci Motoroly úzce spolupracovali s NASA na tom, aby mise dopadla zdárně. Radiový vysílač S-Band Transponder vysílal signál z paluby lunárního modulu Apollo 1 (LEM) směrem k Zemi, a to konkrétně ke třem přijímacím stanicím, kde ho FM demodulátory převedly na rádiové a televizní vysílání.

Motorola si připomíná misi Apollo 11 na Měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Krom toho poskytla Motorola tisícovky polovodičových součástek, pozemní sledování a 12 palubních sledovacích a komunikačních jednotek. Takzvaný „up-data link“ ve velitelském modulu Apolla přijímal signály ze Země a předával je dalším palubním systémům. Touto cestou transpondér na palubě lunárního modulu Apolla 11 přenášel telemetrická data, sledování, hlasovou komunikaci a televizní signál mezi Měsícem a Zemí. NASA využívala během posledních dekád vybavení Motorola i v mnoha dalších kosmických letech s posádkou.

V roce 2009 vydala Motorola k příležitosti čtyřicátého výročí přistání na Měsíci exkluzivní edici Motorola Aura ve speciální „nebeské verzi“. Její součástí byly i fotografie, audionahrávky a videa, které se vážou právě k této události. Cena tohoto zařízení dosahovala skoro 2 000 amerických dolarů a její první exemplář obdržel Neil Armstrong jako zvláštní dar. Zbývá jen počkat, jaké překvapení si Motorola připraví k nadcházejícímu padesátému výročí.

Motorola si připomíná misi Apollo 11 na Měsíci
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: MotorolaTZ

Reklama
Reklama

Související články

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama