forceware-release-80-sli-jeste-nekonci
Novinka ForceWare Release 80: SLI ještě nekončí!

ForceWare Release 80: SLI ještě nekončí!

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

20. 9. 2005 00:00 16

nVidia plánuje brzy vydat novou sadu ovladačů pro grafické karty, nazvaných ForceWare. "Release 80" řeší několik zásadních nevýhod SLI, které byly možná pro mnohé důvodem, proč SLI nekupovat.

Reklama

ATi prohlašuje, že do Crossfire můžete zapojit jakoukoli kartu stejné řady, například X800 a X800XL (Crossfire Edition). Co však ATi nevykřikikuje tak nahlas je, že rychlejší karta bude jaksi "zmrzačena" na takty, velikost paměti a počet pipelines té pomalejší. nVidia prohlašuje, že do SLI od nynějška již nemusíte mít dvě na chlup identické karty. Stačí vám jen dvě karty stejného typu - GF6800GT s GF7800GTX ve SLI nepojedou, dvě GF6800GT od různých výrobců a s různými takty ano. Nevadí ani, když jedna karta má výstupy VGA a DVI a druhá dvě DVI.

Forceware Rel80 také již konečně řeší podporu vertikální synchronizace, takže pokud rádi používáte Vsync, nemusíte se bát že o tuto výsadu koupí SLI přijdete. Dále již není problémem připojit na vaše SLI kombo HDTV a užívat si filmy ve vysokém rozlišení, přičemž již využijete síly obou grafických karet. A pokud z jakéhokoliv důvodu potřebujete provozovat SLI pod operačním systémem Linux, nyní už je to také bez problémů.

A nakonec to nejlepší. Nové ovladače mají být alespoň částečně schopny využít potenciálu dvoujádrového procesoru, a to samozřejmě i ve hrách staršího data výroby - údajně se nárůst výkonu s dual-core procesorem dal pozorovat i na starém testovacím programu 3DMark2001SE.

Zkrátka, je vidět, že se vždy najde něco, co je možné na ovladačích vylepšit, což platí pro nVidii i pro ATi. Přestože SLI je na trhu již docela dlouho, stále má ještě čím překvapit. Nebo si nVidia některé trumfy schovávala až na dobu přímého ohrožení konkurenčním Crossfire? Těžko říct.

Betaverzi ovladačů si můžete stáhnout z Guru3D. Názory uživatelů na fóru ale nejsou příliš kladné, jednak se objevily chyby se stíny v Battlefieldu 2 a další bugy různého rázu, zkrátka tam slovo beta není jen tak pro srandu králíkům ;). Plná verze má být venku 4.-5. října.

Zdroj: The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama