avast-oslavil-30-let-na-trhu-jeho-produkty-pouziva-430-milionu-uzivatelu
Novinka Avast oslavil 30 let na trhu. Jeho produkty používá 430 milionů uživatelů

Avast oslavil 30 let na trhu. Jeho produkty používá 430 milionů uživatelů

Mirek Kočí

Mirek Kočí

8. 7. 2018 18:00

Avast slaví 30 let na trhu. Firma, která letos v květnu vstoupila na londýnskou burzu, vznikla ještě v bývalém Československu v roce 1988. Od té doby prošla dlouhou cestou a získala přes 430 milionů uživatelů, antivirové laboratoře s umělou inteligencí a strojovým učením. Od vůbec prvního produktu, kterým byl antivirový software pro počítače, se působnost Avastu rozšířila na zabezpečení mobilních i IoT zařízení, jejichž ochrana je jedním z hlavních cílů dalšího rozvoje.

Reklama

Avast založili společně Eduard Kučera a Pavel Baudiš před 30 lety. Příběh začíná, když se oba potkávají v době hlubokého socialismu ve Výzkumném ústavu matematických strojů, kde Pavel Baudiš ve volném čase vyvine antivir proti viru Vienna, který mu přinesli na disketě. V roce 1988 se oba rozhodují odejít do Zenitcentra, které spadalo pod Socialistický svaz mládeže. Tam se jim ve stejném roce podařilo prodat první antivirový program i postavit základy společné firmy, tehdy ještě pod názvem ALWIL.

O třináct let později se firma rozhoduje pro riskantní ale přelomový freemium byznys model a začíná nabízet svůj vlajkový antivirus v plné verzi zdarma. Za prvních 30 měsíců získává jeden milion uživatelů, freemium model funguje a firma je zase v zisku.

Avast oslavil 30 let na trhu. Jeho produkty používá 430 milionů uživatelů
i Zdroj: PCTuning.cz

V roce 2009 do firmy nastupuje nový generální ředitel Vince Steckler. Pod jeho vedením do společnosti vstupuje první investor Summit Partners, o čtyři roky později pak strategický investor CVC Capital Partners. ALWIL se přejmenovává na Avast a jeho bezplatný antivirus se stává nejstahovanějším softwarem na Download.com. V roce 2016 Avast kupuje svého letitého konkurenta AVG a transformuje se v globálního lídra ve svém oboru s tržbami 780 milionů amerických dolarů za rok 2017.

Aktuálně Avast zaměstnává přes 1 700 lidí ve více než 20 pobočkách po celém světě. Téměř polovina z nich pracuje ve výzkumu a vývoji. V Česku pracuje skoro 1 000 zaměstnanců.

Zdroj: TZ Avast

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama