nova-cipova-sada-pro-procesory-athlon-64-sis756-test-zakl-desky
Novinka Nová čipová sada pro procesory Athlon 64, SiS756 - test zákl. desky

Nová čipová sada pro procesory Athlon 64, SiS756 - test zákl. desky

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

14. 9. 2005 00:00 4

Monopol čipsetů nForce na Socketu 939 (potažmo i na starším sc754) se zatím docela nadějně pokusilo narušit ULi se svým čipsetem M1695. Nyní přichází další tchajwanský výrobce, SiS, a jeho čipová sada SiS756. Jak si referenční deska od SiS povede proti nVidia nForce4, ATi R?480 a ULi M1695, zjišťovali na Anandtechu.

Reklama
Nová čipová sada pro procesory Athlon 64, SiS756 - test zákl. desky
i Zdroj: PCTuning.cz

Northbridge SiS756 vychází ze staršího SiS755FX, narozdíl od něj však podporuje rozhraní PCI Express a dvoujádrové procesory X2. Jedná se o nejvyšší model ze čtyř čipsetů, které SiS v současnosti pro AMD nabízí. Všechny tyto northbridge čipy "sedmistovkové" řady mohou být spárovány se southbridgemi SiS965, 965L, 966 a 966L.

Nová čipová sada pro procesory Athlon 64, SiS756 - test zákl. desky
i Zdroj: PCTuning.cz

SiS965 a SiS966 se od sebe liší integrovaným audiem - 966 má HD Audio ("Azalia"). Písmeno L značí osekanou verzi s chudším vybavením - méně SATA portů a LAN 100Mbit/s namísto GigE.

Nová čipová sada pro procesory Athlon 64, SiS756 - test zákl. desky
i Zdroj: PCTuning.cz

Zde vidíte stručně podané, leč vyčerpávající informace o parametrech a teoretických možnostech desky. Bohužel, BIOS není příliš overclocking-friendly, takže pro taktování, které je hlavní devízou čipsetů nForce, nebude SiS756 nejvhodnější. Škoda, většina lidí právě na přetaktovací schopnosti hodně slyší.
Když už jsme u toho, reálné možnosti overclockingu jsou velmi slabé. FSB lze sice v BIOSu nastavit až na 255MHz, ale ve skutečnosti deska jakékoliv nastavení vyšší než 220MHz sama vrací na tuto příčku. Takto se podařilo přetaktovat Athlon 64 4000+ ze 2400MHz pouze na 2640MHz, což není příliš ohromující hodnota. Možná se však tyto problémy týkají pouze této referenční desky a v opravdové skutečnosti (mám na mysli sériově vyráběné desky) je situace lepší... kdo ví.

Nová čipová sada pro procesory Athlon 64, SiS756 - test zákl. desky
i Zdroj: PCTuning.cz

Klikněte pro zvětšení

Referenční desky jsou opravdu určeny pouze pro testy a nejsou připraveny na sériovou výrobu. To dokazuje i tato, která ani nepasovala do standardní bedny...

A teď už k testům výkonu. Použit byl Athlon 64 4000+, paměti OCZ Platinum s čipy Samsung TCCD a GeForce 6800Ultra. Grafy si můžete prohlédnout zde + mirror. Díky integraci paměťového řadiče do procesoru je vliv desky na výkon o mnoho menší a výsledky testů jsou většinou velmi vyrovnané. Tak je tomu i zde. Referenční motherboard se SiS756 může směle konkurovat všem ostatním deskám, jediné zaškobrtnutí přišlo v PCMarku2004, kde SiS skončil skoro jako poslední.
Stejně tak v herních testech si SiS756 vede velmi dobře, v některých hrách (Far Cry a Doom 3) se dokonce ujímá vedení.
Deska má také velmi rychlý Gigabit LAN. Rozdíly jsou však zanedbatelné a při pohledu na graf zatížení procesoru vychází SiS s přehledem nejhůře. Na druhou stranu, kdy přenášíte po gigabitové síti plnou rychlostí?

Shrňme tedy výhody a nevýhody této desky (potažmo čipsetu). K výhodám patří rozhodně konkurenceschopný výkon ve hrách, kvalitní Ethernet adaptér a dobrá integrovaná zvuková karta u SiS966; vyčíst se naopak dá absence podpory SATA2 a FireWire a co asi mnoha z vás vadí nejvíce, velmi omezené možnosti přetaktování. Přestože Anandtech testoval referenční vzorek, čipset SiS756 je už asi půl roku dostupný, zatím ho však používá pouze ASRock a ECS a vůbec sehnat desku jím osazenou je téměř nadlidský úkol. SiS se ze všech sil snažil napravit si nepříliš dobrou pověst zejména mezi hráči, dnes se však dějiny přepisovat nebudou. Snad příště.

Přesto by si ale dle mého názoru SiS756 zasloužil lepší pozornost výrobců desek - už ani nepamatuji, kdy jsem na českém obchodě naposledy viděl desku s čipsetem SiS. Je to částečně škoda - konkurence prospívá i nižšímu segmentu trhu, nemyslíte?

Zdroj: Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama