cesi-na-zabezpeceni-usb-flash-disku-prilis-nehledi
Novinka Češi na zabezpečení USB flash disků příliš nehledí

Češi na zabezpečení USB flash disků příliš nehledí

Mirek Kočí

Mirek Kočí

10. 6. 2018 18:30

Celkem 95 procent Čechů alespoň jednou za čas používá nějaké paměťové zařízení. Nejčastěji, celkem v 81 procentech případů, se jedná o USB flash disky. Z těch, co používají flash disky pro přenos citlivých pracovních dat, je však šifruje pouze 28 procent. Vyplývá to z průzkumu společnosti ESET.

Reklama

„Pokud by například zaměstnanec flash disk s citlivými pracovními daty ztratil nebo mu byl odcizen, a ta data by byla zneužita, vystavuje nejen sebe, ale i svého zaměstnavatele riziku postihu dozorčích orgánů,“ říká Miroslav Dvořák, technický ředitel české pobočky společnosti ESET

A proč Češi flash disky nešifrují? Průzkum odhalil dva hlavní důvody: uživatelé buď neví, jak se to dělá, nebo jsou přesvědčeni, že to nepotřebují. Tyto dva důvody uvedlo 77 procent z těch, co šifrování nepoužívají. Přímou nebo zprostředkovanou zkušenost se ztrátou flash disku přitom uvedlo 8, respektive 21 procent dotázaných. Přímou nebo zprostředkovanou zkušenost s krádeží má 1, respektive 7 procent dotázaných.

Mezi další oblíbené úložiště patří externí disky s vyšší kapacitou (58 %), cloudová úložiště (39 %), optická záznamová média (27 %), jiné zařízení (21 %) a serverová úložiště (21 %). Dotazování mohli zvolit více možností, proto součet netvoří 100 procent.

„Jedná se podobné výsledky jako v loňském roce. Například u optických médií jako prostředku pro uložení dat jsme čekali podstatně větší pokles než výsledná 3 procenta, například ve prospěch cloudových služeb. Svědčí to především o značné konzervativnosti českých uživatelů,“ uzavírá Dvořák.

Průzkumu se zúčastnilo 946 respondentů.

Češi na zabezpečení USB flash disků příliš nehledí
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: ESET TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama