ctu-vypise-aukci-kmitoctu-pro-5g-site-pristi-rok
Novinka ČTÚ vypíše aukci kmitočtů pro 5G sítě příští rok

ČTÚ vypíše aukci kmitočtů pro 5G sítě příští rok

Mirek Kočí

Mirek Kočí

4. 6. 2018 13:30

Aukce kmitočtů pro mobilní sítě 5G v pásmu 700 MHz, které se uvolní přechodem na televizní standard DVB-T2, by mohla začít ve druhém pololetí příštího roku a skončit na začátku roku 2020. Umožní případný vstup čtvrtého mobilního operátora. Vyplývá to ze zprávy ČTÚ.

Reklama

Vedle kmitočtů v pásmu 700 MHz chce úřad nabídnout i frekvence v pásmu 3,5 GHz. Za obě pásma chce získat kolem osmi miliard korun. Záměr v květnu schválila vláda. ČTÚ chce nabízet celkem šest duálních bloků o šířce pět MHz. Stávající operátoři budou limitováni tím, že nebudou smět spolu s již získanými kmitočty v sousedním pásmu 800 MHz překročit limit 20 MHz.

Regulátor také pro držitele přídělu rádiových kmitočtů v pásmu 700 MHz, kteří jsou zároveň držiteli přídělu rádiových kmitočtů v pásmu 800 MHz, zvažuje uložení podmínky poskytnutí národního roamingu ve prospěch žadatelů, kteří jsou nebo budou držiteli přídělů rádiových kmitočtů pouze v kmitočtovém pásmu 3400-3800 MHz, které je rovněž určené pro sítě 5G.

Úspěšní zájemci v aukci získají kmitočty na 15 let. Poskytovat služby budou muset začít do dvou let od obdržení přídělu. Vedle toho budou muset plnit rozvojová kritéria pro pokrývání jednotlivých oblastí ČR.

ČTÚ vypíše aukci kmitočtů pro 5G sítě příští rok
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama