freenet-aneb-jaka-je-cena-za-online-anonymitu
Novinka Freenet, aneb jaká je cena za online anonymitu?

Freenet, aneb jaká je cena za online anonymitu?

Stančík Martin

Stančík Martin

11. 9. 2005 00:00 1

O internetové anonymitě je čím dál více slyšet – neškodí však přílišná volnost společnosti?

Reklama

Již pět let pracuje Ian Clarke na projektu, který by vám měl zaručit 100 procentní anonymitu.

"Snažíme se o vytvoření systému, kde by lidé mohli sdílet informace bez jakékoli cenzury a naprosto anonymně," říká Clarke. Systém se jmenuje Free Network Project, neboli Freenet. Existuje také čínská verze, kterou mohou využívat disidenti, aniž by se museli obávat postihů vlády.

Freenet, aneb jaká je cena za online anonymitu?
i Zdroj: PCTuning.cz

Freenet nabízí anonymní nahrávání jakýchkoli dat. Někteří uživatelé mu dokonce věří na tolik, že jej využívají i k nahrávání nelegálních materiálů, například pedofilních. Všechna data jsou totiž zašifrována 128 bitovým algoritmem.

Zajímavé je, že materiály se dynamicky pohybují mezi uživateli (každý uživatel musí vymezit trochu prostoru na své HD, kam se tyto ukládají) - je tedy obtížné zjistit, kdo vlastně soubory nahrál.

Samozřejmě, že i tato služba má dvě strany mince - za prvé, někdy může trvat i 10 minut, než se vám v prohlížeči zobrazí stránka (a to při rychlosti 2 MB/s).
Za druhé - informace jsou tak dobře zašifrovány, že nemáte žádnou možnost, jak vyhledat ten či onen dokument (zapomeňte na Gogole !). Jedinou možností je procházet stránky, kde jsou soubory zaindexovány.

Podle Clarkea by ale tyto nepříjemnosti měly být vyřešeny koncem tohoto roku.

Etická stránka

"Ještě před několika lety jsem anonymní surfování podporoval," vzpomíná expert Peter Sommer z London School of Economics. "Problémem však Freenetu je, že jej z velké části využívají právě kriminálníci, kteří jsou prakticky nepostižitelní," dodává.

"Poskytnete nějakou část svého pevného disku na uložení zašifrovaných materiálů - co když se však jedná o pornografické nebo teroristické materiály? To už se vám asi líbit nebude...," říká Sommer.

Freenet, aneb jaká je cena za online anonymitu?
i Zdroj: PCTuning.cz

"Je to jako zbraň, kterou můžete použít jak k obraně, tak k útoku. Většina výrobců zbraní pak řekne 'to není můj problém'...jak se k tomu postaví Ian Clarke?" ptá se Sommer.

"Věříme, že například plusy pro disidenty z různých zemí převáží mínusy jako je možná kriminální činnost," oponuje Clarke.

Co dodat

Je tedy možnost zneužitelnosti cenou za anonymitu? A jak moc chceme, aby byli ti druzí svobodní? Odpověď si musí najít každý sám...

Via BBC News

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama