hmd-global-odhalilo-novou-generaci-smartphonu-nokia
Novinka HMD Global odhalilo novou generaci smartphonů Nokia

HMD Global odhalilo novou generaci smartphonů Nokia

Ondřej Štěpánek

Ondřej Štěpánek

30. 5. 2018 03:00

Společnost HMD Global představila novou generaci chytrých telefonů značky Nokia. Konkrétně jde o modely Nokia 5.1, Nokia 3.1 a Nokia 2.1, které jsou inovovanou verzí loňských modelů.

Reklama

Nejnižší model Nokia 2.1 se po vzoru předchozího modelu zaměřuje zejména na výdrž baterie. Ta má kapacitu 4000 mAh, čímž zajistí zhruba dvoudenní výdrž. Dalším plusem nového modelu má být rychlejší nabíjení než u starší generace. Telefon je nově osazen 64bitovým SoC Qualcomm Snapdragon 425, které má nabídnout až o 50 % vyšší výkon.

HMD Global odhalilo novou generaci smartphonů Nokia
i Zdroj: PCTuning.cz

Vylepšením prošel také displej. Ten má nyní 5,5“ úhlopříčku s téměř o 20 % větší plochou. Čelní strana nabídne duální stereo reproduktory a 5Mpx fotoaparát. Zadní pak hlavní 8Mpx fotoaparát s automatickým ostřením. Předinstalovaným OS je Android Go optimalizovaný pro cenově dostupné telefony s RAM s menší kapacitou. K dostání budou tři barevné verze telefonu.

Druhá výkonnější novinka Nokia 3.1 má nabídnout atraktivní spojení materiálů a elegantního designu, kterému dominuje zaoblený displej hladce navazující na tenký hliníkový rám dvakrát broušený diamantovým kotoučem. Podobně jako nejúspěšnější loňský model bude cílit na nejširší skupinu uživatelů. Půjde také o nejlevnější telefon výrobce s displejem o poměru stran 18:9. Úhlopříčka displeje se totiž oproti loňské zvětšila na 5,2“ a nabídne rozlišení HD+. Opatřený je odolným sklem 2,5D Corning Gorilla Glass.

HMD Global odhalilo novou generaci smartphonů Nokia
i Zdroj: PCTuning.cz

Mozkem zařízení je osmijádrový procesor MediaTek 6750, jehož téměř o 50 % vyšší výkon má nabídnout dvojnásobný počet jader. Vylepšený je také zadní fotoaparát se 13Mpx snímačem a automatickým ostřením. Dočkáme se ale prý také snímačů typických pro prémiové modely, jako jsou bezpečné NFC platby v Google Play a další. Pořizovat lze také panoramatické snímky. Opět se dočkáme tří barevných provedení a dvou konfigurací a to se 2 GB RAM a 16GB úložištěm a 3GB RAM a 32GB pamětí.

Nejvyšším nově představeným modelem pak bude Nokia 5.1 nabízející kompaktní konstrukci s decentním stylem navazující na loňský model. Tělo je vyrobené z jednoho bloku hliníkové slitiny s procesem sestávajícím z 33 kroků. Díky tomu by měl nabídnout maximální odolnost a elegantní matný povrch. Displej zařízení je 5,5“ s poměrem stran 18:9 a FullHD+ rozlišením. Tělo smartphonu je ale o 2 mm užší a pozornost byla věnována také zaobleným rohům rámečku displeje, které kopírují linii telefonu.

HMD Global odhalilo novou generaci smartphonů Nokia
i Zdroj: PCTuning.cz

Do telefonu je integrovaný osmijádrový procesor MediaTek Helio P18 na taktu 2.0 GHz. I zde se dočkáme nárůstu výkonu až o zhruba 40 %. Inovovaný fotoaparát má 16Mpx snímač s fázovým automatickým ostřením. Čelní fotoaparát je širokoúhlý. Nechybí ani čtečka otisků prstů na zadní straně a platby pomocí NFC. Nechybí tři barevná provedení a mezi dvě varianty se 2, či 3 GB RAM a 16, nebo 32GB úložištěm.

Ceny a dostupné varianty se mohou na různých trzích lišit.

Zdroj: HMD Global

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama