falesne-stranky-na-facebooku-staly-za-60-phishingovych-utoku-na-socialnich-sitich
Novinka Falešné stránky na Facebooku stály za 60 % phishingových útoků na sociálních sítích

Falešné stránky na Facebooku stály za 60 % phishingových útoků na sociálních sítích

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 5. 2018 14:00

V prvním čtvrtletí letošního roku zabránily anti-phishingové technologie Kaspersky Lab více než 3,6 milionu pokusů navštívit podvodné stránky sociálních sítí, z nichž 60 % představovaly falešné stránky Facebooku.

Reklama

Phishing na sociálních sítích je formou kyberkriminality, při které jsou z účtů odcizeny osobní údaje obětí. Podvodníci vytvoří kopii webové stránky sociální sítě, pokusí se na ni nalákat nic netušící oběti a donutit je, aby použili své osobní údaje – například jméno, heslo, číslo platební karty, PIN kód, a další.

Na začátku roku byl Facebook nejoblíbenější sociální sítí podvodníků, a stránky Facebooku byly opakovaně padělané kyberzločinci, kteří se pokoušeli odcizit osobní údaje uživatelů pomocí phishingových útoků. Jde o součást dlouhodobého trendu: v 1. čtvrtletí roku 2017 se Facebook stal jedním z tří nejčastějších cílů phishingu s 8 %, následoval Microsoft Corporation (6 %) a PayPal (5 %). V prvním čtvrtletí roku 2018 vedl Facebook také v kategorii phishingu na sociálních sítích, následovaný VK – ruskou online sociální sítí a LinkedIn. Důvodem tohoto prvenství je s největší pravděpodobností jeho 2,13 miliardy uživatelů Facebooku aktivních každý měsíc, včetně těch, kteří se přihlásí do neznámých aplikací pomocí svých přihlašovacích údajů na Facebooku, čímž umožní přístup ke svým účtům.

Tuto situaci ještě posiluje skutečnost, že osobní údaje jsou ve světě informačních technologií cenné stejně pro oprávněné organizace i útočníky. Kyberzločinci neustále hledají nové metody, jak zasáhnout uživatele. Ti by proto měli mít o těchto podvodných technikách povědomí. Například nejnovějším trendem jsou nevyžádané e-maily vztahující se k GDPR. Příklady zahrnují nabídky placených webových seminářů s cílem objasnit novou legislativu, nebo možnost instalace speciálního softwaru umožňujícího přístup k online zdrojům, který zajistí dodržování souladu s novými pravidly.

Falešné stránky na Facebooku stály za 60 % phishingových útoků na sociálních sítích
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Kaspersky TZ

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama