byla-odhalena-nova-varianta-ransomwaru-synack
Novinka Byla odhalena nová varianta ransomwaru SynAck

Byla odhalena nová varianta ransomwaru SynAck

Mirek Kočí

Mirek Kočí

18. 5. 2018 15:00

Odborníci Kaspersky Lab odhalili novou variantu ransomwarového trojana SynAck. Využívá Doppelgänging techniku, díky níž je ransomware schopen obejít antivirové zabezpečení zařízení.

Reklama

SynAck se objevil na podzim minulého roku a v průběhu prosince útočil na převážně anglofonní uživatele. K poměrně agresivním útokům využíval síťový protokol remote desktop protocol (RDP), po jehož iniciaci následovalo manuální stažení a instalace malwaru. Nová varianta však využívá sofistikovanější metody, kdy se pomocí techniky Process Doppelgänging vyvaruje své detekci.

Technika Process Doppelgänging zahrnuje bezsouborovou injektáž kódu, která využívá zabudované Windowsové funkce a neoprávněnou implementaci systémové komponenty označované jako Windows process loader. Manipulací s tím, jak Windows zpracovává soubory, mohou útočníci do systému dostat škodlivé aktivity. Ty tímto způsobem vydávají za neškodné, i když používají běžně známé škodlivé kódy. Doppelgänging po sobě nezanechává žádné stopy, což velmi znesnadňuje jeho detekování. Využití této techniky bylo u ransomwaru pozorováno vůbec poprvé.

Kyberbezpečnostní odborníci jsou přesvědčeni, že útoky využívající novou variantu SynAck jsou velmi dobře zacílené. Doposud zaznamenali několik útoků na území Spojených států, Kuvajtu, Německa a Íránu. Kyberzločinci po obětech vyžadovali výkupné ve výši 3 000 dolarů (zhruba 64 000 Kč).

Byla odhalena nová varianta ransomwaru SynAck
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama