recyklujte-mobil-a-dostanete-na-mesic-sluzbu-social-pass
Novinka Recyklujte mobil a dostanete na měsíc službu Social Pass

Recyklujte mobil a dostanete na měsíc službu Social Pass

Mirek Kočí

Mirek Kočí

7. 5. 2018 08:00 1

V České republice je okolo osmi milionů telefonů, které už nikdo nepoužívá. Tak jako papír, plast a další materiály je možné mobily ekologicky recyklovat a přispět k ochraně životního prostředí. Slouží k tomu speciální sběrná místa, která nabízí například také Vodafone ve svých prodejnách. Pokud k tomuto operátorovi v květnu nějaký starý mobil donesete, dostanete dárek.

Reklama

Fakt, že většina mobilů nekončí v křemíkovém nebi, ale hluboko v našich šuplících, potvrzuje David Vandrovec, ředitel firmy REMA Systém, která v rámci ochrany životního prostředí zabezpečuje efektivní recyklace odpadů elektrických a elektronických zařízení: „Pokud se podíváme na materiálové složení mobilního telefonu, zjistíme, že zahrnuje nezanedbatelné množství vzácných kovů, jako je zlato či stříbro. Zlata je v jednom mobilním telefonu v průměru 25 miligramů a stříbra až desetkrát tolik. Při počtu 8 milionů nepoužívaných telefonů v Česku je to až 200 kilogramů zlata a 2 tuny stříbra. Lidé se často svých starých a mnohdy i nefunkčních telefonů nechtějí vzdát, hraje v tom roli jistá forma nostalgie a také efekt cennosti u těchto druhů elektrozařízení.“

Recyklujte mobil a dostanete na měsíc službu Social Pass
i Zdroj: PCTuning.cz

Vodafone se v rámci své strategie udržitelného podnikání hlásí ke globálním Cílům udržitelného rozvoje (v angličtině SDGs), které se zaměřují i na odpovědnou výrobu a spotřebu. S pomocí veřejnosti zrecykloval od roku 2005 celých 70 000 telefonů, v kontextu celkového počtu prodaných telefonů je to ale stále málo. Aby operátor podpořil smysluplnou recyklaci, nabízí během měsíce května speciální akci. Lidem, kteří se rozhodnou přinést na pobočku nepotřebný telefon, nabídne na měsíc aktivaci Social Passu – jedná se o službu, díky které může zákazník surfovat na nejrozšířenějších sociálních sítích bez počítání dat z jeho datového balíčku.

Zdroj: Vodafone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama