pulkilogramovy-projektor-od-epsonu
Novinka Půlkilogramový projektor od Epsonu

Půlkilogramový projektor od Epsonu

Novák Radek

Novák Radek

8. 9. 2005 00:00

Na výstavě IFA v Berlíně předvedl Epson svůj prototyp mini-projektoru o rozměrech 13,8×10,3 cm (menší než papír formátu A6) a hmotnosti pouhých půl kilogramu.

Reklama

Takto velký projektor se vám bez problémů vejde na dlaň a znamená poměrně významný milník v oblasti zmenšování a tudíž umožňování jednoduššího transportu projektorů. Je to navíc první 3LCD projektor, který jako zdroj světla používá vysoce svítivé LED.

Půlkilogramový projektor od Epsonu
i Zdroj: PCTuning.cz

Bohužel se zatím jedná pouze o prototyp, EPSON neplánuje – zatím – jeho hromadnou výrobu. Prezentoval ho pouze jako demonstraci možností, kam až je schopen ve vývoji přenosných projektorů zajít.

Zmínil jsem, že projektor používá 3LCD technologii. Ta oproti klasické 1-čipové DLP nabízí lepší barvy a stabilnější obraz, hlavně kvůli tomu, že neobsahuje žádné pohyblivé části (v 1-čipové DLP lampa svítí skrz velmi rychle rotující barevný filtr s barevnými R,G,B a bílými výsečemi).

Půlkilogramový projektor od Epsonu
i Zdroj: PCTuning.cz


K vytváření obrazu se používají tři transparentní LCD, každý o velikosti ne větší než poštovní známka a každý se starající o vytváření obrazu pro jednu barevnou složku. Skrz ně pak prochází světlo, generované v tomto případě několika LED, které je pak skládáno v krystalu a pomocí objektivu zvětšeno a promítnuto.

V každém okamžiku je tedy promítán celý obraz, skládající se ze všech barevných složek. V tom je hlavní rozdíl oproti 1-čipovým DLP - zde jsou jednotlivé barevné složky promítány postupně a díky rychlosti jsou pak vnímány jako jednolitý obraz. 3LCD tím nabízí mnohem vyšší kvalitu obrazu, hlavně co se stability týče.



Pěkně je celý proces demonstrován v této

Flash animaci

.

Zdroj: Epson Australia, Techtree

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama