nove-generace-grafickych-karet-od-s3
Novinka Nové generace grafických karet od S3

Nové generace grafických karet od S3

Novák Radek

Novák Radek

7. 9. 2005 00:00

V poslední době se většina informací z oblasti vývoje grafických karet točí vesměs okolo ATi a nVidie, přičemž jsou na trhu ještě další hráči jako S3 či Matrox. A právě S3 představila své plány do budoucna – a je na co se těšit.

Reklama

O S3 se v poslední době nemluví, ačkoli její grafická řešení nejsou úplně špatná, ba naopak. V určitém segmentu trhu jsou velmi populární a dokáží nabídnout například velmi kvalitní DVD playback. Za svou konkurencí však co se zejména výkonu ve hrách týče dosti pokulhává, čehož je si ale S3 vědoma a snaží se s tím něco dělat.


Nové generace grafických karet od S3
i Zdroj: PCTuning.cz


Nová roadmapa S3

Nejprve na podzim tohoto roku, konkrétně na listopad plánuje S27, S25 a S23 modely, dosud známé pod kódovým označením S2x vyráběné 90nm technologií, které se budou lišit patrně pouze svými takty. Až na S27, která by měla být ve dvou verzích, z nichž jedna bude obsahovat nativní technologii S3 pro podporu více grafických karet – konkurenci pro SLI a Crossfire nazvanou Multi-G!.


Nové generace grafických karet od S3
i Zdroj: PCTuning.cz


Multi-G!

Krom toho by S27, určená pro hi-end segment trhu měla mít 8 pixel pipelines, jádro tikající až na 700MHz a přes 128-bitové paměťové bude komunikovat s DDR, DDR2 či GDDR3 pamětmi. Podpora pro přehrávání videa byla rovněž vylepšena – engine Chromotion 3.0 již podporuje hardwarovou akceleraci přehrávání WMV9 HD a MPEG4 a tudíž dobrou podporu pro HDTV.

Na dobu trošku vzdálenější (3. a 4. čtvrtletí 2006) pak S3 chystá úplně novou sérii grafických karet Destination Films: výkonný model D1 a mainstreamový D2, obě s podporou Multi-G. Zatím o nich není známo moc informací, snad jen, že budou podporovat DX10 a Shadery 4.0 – S3 tak přeskočí verzi 3. a vrhne se na verzi 4. Grafické jádro by mělo dosahovat rychlostí okolo 700MHz, bude vyráběné 90nm technologií a mělo by mít spotřebu pouhých 5-15W!

Jak je vidět, S3 má do budoucna velice ambiciózní plány, a to jsem ještě nezmínil mobilní čipy XM27, XM25 a XM23 – notebookové varianty Sxx řady a XD1, XD2 a TBA z Dx série. Vypadá to, že chytila druhý dech a budeme se tedy mít na co těšit.

Bohužel ale v případě S3 je potřeba mít se trošku na pozoru. S3 je skoro notoricky pověstná svou katastrofickou kvalitou ovladačů, které dokáží potopit i sebelepší hardware a zvláště pak podpora novým technologiím, i když je již čip umí, přichází velmi pozdě, a plného výkonu se tak dočkáváme občas až po roce.

Držme proto S3 palce ať se nám stojaté vody rybníka trošku rozvíří.

Zdroj: Chrome-Center, X-Bit Labs

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama