test-asrock-939dual-sata2-s-cipsetem-uli-m1695
Novinka Test: ASRock 939Dual-SATA2 s čipsetem ULi M1695

Test: ASRock 939Dual-SATA2 s čipsetem ULi M1695

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

7. 9. 2005 00:00 5

Čipset M1695 od ULi je jedinečný díky podpoře grafických karet používající AGP, PCI i PCI-E, čemuž ULi říká TGi (Triple Graphics Interface). Referenční deska podávala slibné výkony, za pomoci speciální "riser karty" fungovalo i SLI. Jak si však vede první sériově vyráběná deska osazená touto čipovou sadou, zjišťoval Anandtech.

Reklama

ASRock je dceřiná společnost ASUSu, zaměřená na nižší třídu. V našich končinách se neprodává, takže budeme muset počkat, až se i ostatní výrobci odváží použít nadějný čipset ULi M1695.

Test: ASRock 939Dual-SATA2 s čipsetem ULi M1695
i Zdroj: PCTuning.cz

Klikněte pro zvětšení

Nejdříve k layoutu desky. Až na floppy konektor pod posledním PCI slotem je velmi dobře vyřešený. Pasivní chlazení čipsetu také mnoho lidí jistě uvítá. Žlutý slot nad PCI Express 16X slotem je určen pro "budoucí CPU", takže budete moci použít přídavnou kartu se Socketem M2 a DDR2 sloty, pro případ, že vás sc939 omrzí.
Southbridge ULi M1567 nepodporuje SATA2 (až SB M1575 bude ovládat SATA2 a NCQ). ASRock to vyřešil použitím přídavného SATA2 čipu JMB360 - snadno viditelný červený SATA konektor je právě jeho zásluha.
Osobně oceňuji, že při při použití top-end PCI-E grafické karty nepřijdete o žádný PCI slot.

Na zadním panelu není nic neobvyklého, možná až na 6 audio jacků integrované zvukové karty Realtek. Integrovaná LAN je "pouze" 10/100Mbit/s, to ale snad většině uživatelů vadit nebude (nebo se mýlím?).

BIOS není 100% overclocking-friendly - napětí procesoru nelze zvednout nad 1,55V, což je na závadu hlavně u starších 130nm modelů (Clawhammer & Newcastle). Jinak ale poskytuje všechno potřebné k přetaktování. Deska také nemá problémy s rozpoznáním procesorů, včetně X2. Recenzent Anandtechu si však stěžoval, že deska nechtěla "za studena" naskočit a spravil to až několikátý tvrdý restart; přetaktování nemělo na tento jev vliv, jaké nastavení v BIOSu jej způsobovalo, se nepovedlo zjistit.

Možnosti přetaktování se zdají být velmi dobré, Athlon 64 4000+ se základní frekvencí 2,4GHz fungoval až na 2,9GHz. Je trochu škoda, že nebyl otestován nižší model (nejlépe Athlon 64 3000+ Venice, který je velmi častou volbou overclockerů). Paměti OCZ používající čipy Samsung TCCD pracovaly na nastavení časování 2-2-2-10 při frekvenci 400MHz. Při použití 4 modulů však bylo nutno použít Command Rate 2T a problémy s naskakováním se rapidně zhoršily. Možná to způsobily právě použité paměťové moduly, jejichž podpora bude muset být doladěna v příští verzi BIOSu.

A nyní už k testům. Procesor byl ponechán na 2,4GHz, použity byly grafické karty GeForce 6800 Ultra pro AGP a PCI-E.

Na grafy se můžete podívat zde + mirror. Výkon je v porovnání s ostatními motherboardy velmi konkurenceschopný, bohužel se do porovnání nedostal čipset nForce3, stále ještě dobrá overclockerská volba s AGP rozhraním. V některých hrách výkon s AGP kartou mírně zaostává, při použití PCI Express rozhraní, které je z mnoha důvodů perspektivnější volbou, než zastarávající AGP, se ASRock hned zařadí přímo na špici.

Na závěr je nutno říci, že ASRock 939Dual-SATA2 je na svou nízkou cenu velmi kvalitní deska. Slabší výbava (LAN 100MBit/s, absence Firewire, pouze jeden SATA2 port) je vyvážena solidními výkony ve hrách, "obojetné" řešení AGP i PCI-E není řešeno polovičatě. Je ale také třeba dát si pozor při výběru modulů RAM, ale to bude spíše problém jen u ASRocku; doufejme, že ostatní výrobci vyřeší BIOS šikovněji.

Zdroj: Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama