ohrozene-svetove-pamatky-nyni-dostupne-online-ve-3d
Novinka Ohrožené světové památky nyní dostupné online ve 3D

Ohrožené světové památky nyní dostupné online ve 3D

Mirek Kočí

Mirek Kočí

19. 4. 2018 15:00

Ke včerejšímu „Mezinárodnímu dni památek a sídel“ zpřístupnil Google ve spolupráci s organizací CyArk, která se specializuje na digitální uchovávání památek, online archiv významných míst z celého světa.

Reklama

Projekt Open Heritage představuje výběr z největšího archivu 3D dat mapujících světové monumenty. Online je přístupných 25 míst světového kulturního dědictví z 18 zemí – například palác Al Azem z válkou zmítaného Damašku v Sýrii, starobylé Mayské metropole Chichen Itza v Mexiku, Brandenburská brána v Berlíně nebo Waitangi na Novém Zélandě.

V rámci projektu Open Heritage vědci využili nejmodernější technologie, jako je laserové scanování a mapování pomocí dronů, k sesbírání Terabytů 3D dat z památek, které jsou ohrožené přírodními katastrofami, rozšiřováním městské zástavby, turistickým ruchem či válkami. 3D data sebíraná organizací CyArk jsou veřejně přístupná pro vědecké, vzdělávací, ale i umělecké účely. Google je navíc použil pro vytvoření dvanácti propracovaných 3D modelů, které je možné prozkoumat z každého úhlu pomocí nástroje Poly a vytisknout je na 3D tiskárně.

Objevte online projekt Google Arts & Culture "Open Heritage" zde nebo si zdarma stáhněte aplikaci pro iOS a Android.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama