dvd-rw-dl-by-melo-byt-specifikovano-ke-konci-roku
Novinka DVD+RW DL by mělo být specifikováno ke konci roku

DVD+RW DL by mělo být specifikováno ke konci roku

Novák Radek

Novák Radek

6. 9. 2005 00:00 1

DVD+RW Alliance začala oficiálně pracovat na nové specifikaci DVD disků a to DVD+RW DL, tedy dvouvrstvé přepisovatelné DVD. Formát by tak měl být standardizován již ke konci tohoto roku.

Reklama

Prozatím jsme se mohli setkat pouze s DVD+R DL a tak chyběla možnost jak pořizovat i dvouvrstvé přepisovatelné záznamy, což by ocenili zejména uživatelé, zálohující pravidelně velké množství dat, vlastníci stolních DVD rekordérů, či majitelé digitálních kamer zapisující na 8-cm DVD DL disky. Hlavní určení těchto disků bude právě pro výrobu malých, 8-cm DVD+RW DL disků právě pro digitální kamery.


DVD+RW DL by mělo být specifikováno ke konci roku
i Zdroj: PCTuning.cz


schéma klasického, nepřepisovatelného DVD+R DL disku

Důvod, proč tato specifikace nebyla uvolněna ani diskutována dříve, je poměrně velká technická náročnost vývoje a výroby tohoto disku. Oproti standardním DVD+RW diskům je zde přítomna ještě ona druhá vrstva, na kterou musí projít laser přes vrstvu první, která proto musí být dostatečně propustná, avšak zároveň dostatečně silná, aby se na ni dalo ještě zapisovat.

Philips tedy musel najít dostatečný kompromis mezi propustností a šířkou horní vrstvy (pokud je horní vrstva příliš silná, neprojde dostatečné množství světla na vrstvu spodní a naopak – pokud je příliš slabá, zapisovatelná data se mohou stát nesmazatelná z důvodu rychlé znovu krystalizace vypálených datových značek – pitů. To se sice podařilo, ale i tak nová média nebudou čitelná na stávajících přístrojích z důvodů právě nízké odrazivosti signálu od spodní vrstvy – skoro třetinové oproti standardním diskům.

Zdroj: CDR-Info

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama