kazaa-je-v-australii-nelegalni
Novinka Kazaa je v Austrálii nelegální

Kazaa je v Austrálii nelegální

Stančík Martin

Stančík Martin

5. 9. 2005 00:00 11

Australský soud rozhodl, že lidé používající oblíbený program Kazaa porušují autorská práva.

Reklama

Federální soud nařídil výrobci programu Kazaa - Sharman Networks - přetvořit software tak, aby se znemožnilo další pirátství. Rozsudek přišel po měsících soudních tahanic mezi Sharman Networks a skupinou nahrávacích studií.

Ačkoli je rozsudek platný pouze v Austrálii, nahrávací společnosti doufají, že se jím soudy budou inspirovat i v jiných zemích.

Kazaa je v Austrálii nelegální
i Zdroj: PCTuning.cz

"Je to milník v boji proti internetovému pirátství," prohlásil John Kennedy, šéf Mezinárodní federace fonografického průmyslu.

Žaloba byla podána pěti největšími nahrávacími studii - Universal, EMI, Sony BMG, Warner a Festival Mushroom -, která tvrdila, že Kazaa rapidně napomáhá při porušování autorských práv. Druhá strana zase namítala, že nemá žádnou kontrolu nad tím, jak lidé její software používají.

Dva měsíce na změny

Ve svém prohlášení soudce Federálního soudu Murray Wilcox prohlásil, že " firma Sharman Networks dobře věděla, že je jejich systém používán na sdílení dat chráněných autorskými zákony." Soudce však také dodal, že by bylo přehnané říci, že Sharman Networks autorské zákony sami porušovali.

Výrobci systému Kazaa teď mají dva měsíce na to, aby do svého programu implementovali filtry zabraňující sdílení chráněných materiálů (jak by to měli udělat, zatím zůstává tajemstvím…).

Příliš pozdě

Vítězství nahrávacích společností však možná přišlo trochu pozdě. Průzkumy ukazují, že se lidé od systému Kazaa přesouvají na jiné peer-to-peer sítě.

Kazaa je v Austrálii nelegální
i Zdroj: PCTuning.cz

"(Kazaa) už není tak velký hráč jako kdysi; sítě BitTorrent nebo eDonkey jsou nyní mnohem populárnější," říká profesor Michael Geist, expert na elektronický obchod na Ottawa University.

FastTrack, síť kterou používá Kazaa, má asi 10 procent všeho peer-to-peer trafiku; eDonkey je dominantní sítí v zemích jako Jižní Korea, Itálie, Německo nebo Španělsko. BitTorrent je pak nejpoužívanější v Austrálii.

Zdroj: BBC News

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama