ati-nejen-s-r520-byly-problemy
Novinka ATi: Nejen s R520 byly problémy...

ATi: Nejen s R520 byly problémy...

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

2. 9. 2005 00:00 4

Přechod na novou výrobní technologii není nikdy jednoduchý. O tom může vyprávět ATi, kanadský výrobce grafických čipů. Zatímco low-endový čip RV515 funguje bez problémů a stejně tak i první vzorky R580, s high-endovým čipem R520 se vleče smůla. Podobné problémy potkaly i jádro RV530.

Reklama

ATi se pro přechod na 90nm výrobní proces rozhodla poté, co grafický čip Xenos, použitý v next-gen konzoli Xbox 360, pracoval na výbornou a nic nenasvědčovalo tomu, že by s 90nm technologií mohly být nějaké problémy. Právě díky důvěře v nový postup (a vzhledem k velikosti čipu, který ani při 90nm výrobním postupu není žádný mrňous) se ATi rozhodla použít ho i pro high-endový čip (většinou je zvykem, že na novější technologii se přechází postupně "odspodu"). Ale ouha - high-endový čip R520, který měl konkurenční GeForce 7800 bez servítek deklasovat, nejenže přijde o 2-3 měsíce později, než se původně očekávalo, ale navíc už je nejspíš předem jasné, že výkonově budou GeForce 7800GTX a karta s jádrem R520, která ještě nemá obchodní název, rovnocenné. Dovolím si tvrdit, že nejvíce lidí se těšilo asi na RV530, jádro s 12 pipelines určené pro mainstream. I to však mělo problémy podobné těm, co trápily tým inženýrů pracujících na R520. Naproti tomu, s čipem Xenos a jádry RV515 a R580 problémy nejsou. V tom je někde zakopaný pes, nemyslíte?

Nyní už jsou všechny potíže vyřešeny a ATi už se připravuje na uvedení nových karet do obchodů. Teoreticky by nové grafické karty mohly být vydány hned teď, ale nVidia nasadila laťku proklatě vysoko, když v den uvedení GeForce 7800GTX byly karty k dostání na pultech obchodů a ATi se pravděpodobně pokusí o něco podobného. Hlavně aby už to brzy bylo!

Zdroj: The Inquirer, Sonera Plaza

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama