graficky-cip-rsx-lehce-pomalejsi-nez-geforce-7800
Novinka Grafický čip RSX "lehce pomalejší" než GeForce 7800?

Grafický čip RSX "lehce pomalejší" než GeForce 7800?

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

1. 9. 2005 00:00 8

Na fóru serveru Evil Avatar se objevilo citování mluvčího nVidie, ve kterém dotyčný prohlásil, že RSX (grafický čip použitý v Playstationu 3) je téměř identický s GeForce 7800, je však o trochu méně ("only slightly less") výkonný. Je tedy Xbox 360 s grafickým akcelerátorem od ATi výkonnější, než PS3?

Reklama

O grafickém čipu ATi R500 máme vcelku obsáhlé informace - toto monstrum ne nové, ale až té další generace má unifikovanou architekturu shaderů, podle neoficiálních informací 48 pipelines a desktopové grafické karty mají dospět ke srovnatelnému výkonu až někdy v průběhu příštího roku.

Jediná GeForce 7800GTX je přibližně stejně rychlá, jako dvě GF6800 Ultra ve SLI zapojení. Něco takového sice nerozhodí prakticky žádná dnešní hra. Přibližně stejně výkonný by tedy měl být i čip RSX. Na druhou stranu, pokud má Playstation 3 vydržet stanovený životní cyklus 10 let, obávám se, že grafický čip na úrovni dnešní nejvýkonnější desktopové grafické karty bude mít časem problémy udržet krok s konkurencí.

Není však důvod se děsit - hry prý vypadají na obou konzolích úplně stejně, v PS3 možná může vypomoct procesor Cell. Ale hlavně, je zde nezanedbatelná pravděpodobnost, že si to všechno někdo prostě vymyslel. Kdo by však chtěl škodit Sony defakto ve prospěch Microsoftu? Evidentně se někdo takový najde. Jediným způsobem, jak to ověřit, je to zkrátka otestovat - pokud někdo přijde na způsob, jak na konzolích spustit benchmarkovací programy...

Podle dnešní zprávy na serveru The Inquirer není pravda, že by čip RSX byl pomalejší než GeForce 7800. Podle nejnovějších informací je to přesně naopak - tedy RSX je mírně rychlejší než GF7800. To však nic nemění na faktu, že ATi Xenos vychází teoreticky jako daleko výkonnější grafický akcelerátor...

Zdroj: The Inquirer, Evil Avatar

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama