prodaval-zdrojove-kody-windows-hrozi-mu-10-let-vezeni
Novinka Prodával zdrojové kódy Windows, hrozí mu 10 let vězení

Prodával zdrojové kódy Windows, hrozí mu 10 let vězení

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

31. 8. 2005 00:00 19

Jistý vykuk ze státu Connecticut v USA se přiznal, že po internetu prodával části zdrojových kódů operačních systémů Microsoft Windows NT 4.0 a 2000.

Reklama

William Genovese (28), známý pod přezdívkou "illwill", nabízel za peníze stažení zdrojových kódů operačních systémů Microsoftu. Detektiv zaplacený softwarovým gigantem společně s tajným agentem FBI chytli pachatele přímo při činu, když si od něj koupili a z jeho stránek stáhli dotyčný zdrojový kód.

Obviněný tvrdí, že zdrojové kódy nezískal ze serveru Microsoftu, nýbrž že kódy má odkudsi odjinud a že je pouze jedním z několika dealerů. Stejně tak Microsoft nevěří, že by se Genovese naboural do jejich systému. Existuje totiž síť, kterou jsou zdrojové kódy distribuovány, ta je ale dobře zajištěna, aby se obsah nedostal do špatných rukou.

Příliš tvořiví jedinci, ke kterým by se zdrojové kódy mohly dostat, by s jejich pomocí byli schopni vytvořit nové viry využívající chyb v kódu. Za vystavování uživatelů takovému nebezpečí hrozí obviněnému 10 let vězení a pokuta ve výši 250 tisíc dolarů (asi 6 miliónů korun). Názory čtenářů webu BetaNews jsou různorodé - někomu je 10 let málo, jiný argumentuje, že člověk, který ukradl 92 miliónů e-mailových adres, poslal na ně 7 miliard spamů a následně prodal seznam adres za 28 tisíc dolarů (více než 650 tisíc Kč), si odseděl pouze 15 měsíců. Na druhou stranu, mají mít uživatelé open-source operačních systémů strach?

Zdroj: The Inquirer, BetaNews

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama