velux-predstavuje-mobilni-vr-aplikaci-mydaylight
Novinka VELUX představuje mobilní VR aplikaci MyDaylight

VELUX představuje mobilní VR aplikaci MyDaylight

Mirek Kočí

Mirek Kočí

12. 3. 2018 12:00

Denní světlo má obrovský vliv na náš život, avšak je nehmatatelné a obtížně se kvantifikuje. Způsob, jakým se denní světlo objevuje uvnitř, se mění v závislosti na téměř nekonečném počtu proměnných. Aplikace MyDaylight na základě nejdůležitějších parametrů s využitím výpočetního výkonu v cloudu provádí komplexní výpočty nezbytné pro jeho přesnou simulaci. Výsledek si poté můžete prohlédnout v chytrém telefonu nebo VR brýlích.

Reklama

Představte si pokoj s oknem. Světlo přicházející přes toto okno se mění podle řady faktorů, jako jsou:

- umístění a orientace domu

- rozmístění oken v místnosti

- pozice slunce, roční období nebo denní doba

- a mnoho dalších

VELUX představuje mobilní VR aplikaci MyDaylight
i Zdroj: PCTuning.cz

Světlo se sice nyní nachází uvnitř domu, ale příběh stále nekončí. Denní světlo se totiž odráží od řady různých povrchů – podlahy, stěn či nábytku – a to v závislosti na jejich poloze, barvě a struktuře. Do aplikace MyDaylight můžete velmi jednoduše zadat všechny tyto parametry a vytvořit realistickou simulaci, která nabídne skutečný pohled na to, jak bude vypadat daný pokoj při jakékoli změně denního světla.

MyDaylight ocení zejména ti, kteří si chtějí navrhnout a na vlastní oči ověřit vlastní projekt rekonstrukce. Stačí zadat základní parametry jako jsou rozměr podlahy, výška a sklon střechy, výška stropu, rozmístění oken, umístění nábytku, orientaci místnosti vůči světovým stranám a upřesnit materiály jednotlivých povrchů. Za zhruba deset minut dostane uživatel k dispozici svou, na míru vytvořenou simulaci místnosti. Tu lze prohlížet buď v režimu formátu 360° nebo ve virtuální realitě pomocí VR brýlí.

VELUX představuje mobilní VR aplikaci MyDaylight
i Zdroj: PCTuning.cz

Využívá výkonné herní technologie

Simulace MyDaylight jsou postaveny na platformě Unity, což je herní engine, který je běžně využíván v nejmodernějších počítačových hrách. MyDaylight je první mobilní aplikace na světě, která kombinuje tento herní engine s výkonnou technologií pro práci s denním světlem.

Velký výpočetní výkon

Rozsah výpočtů potřebných pro reálnou simulaci denního světla v aplikaci MyDaylight daleko překonává možnosti nejvýkonnějších chytrých telefonů. Jakmile do aplikace zadáte všechny parametry a proměnné, budou proto odeslány na vzdálené servery Microsoft Azure, kde budou teprve zpracovávány. V závislosti na rozsahu proměnných a komplexnosti scény trvá finální výpočet cca 5-15 minut, než se výsledná simulace odešle zpátky do vašeho telefonu.

„Aplikace MyDaylight spojuje jednu z nejlepších herních technologií se silným výpočetním výkonem v cloudu. A to v případě simulace denního světla, způsobem, jako nikdy předtím,“ říká Amer Cerkic, vývojář společnosti VR/AR společnosti Avanade. „Navíc, výsledky ve virtuální realitě dostanete přímo do mobilního telefonu.“

Aplikace MyDaylight je bezplatná a k dispozici ke stažení z App Store a Google Play.

Návod k použití aplikace MyDaylight

1. Stáhněte aplikaci MyDaylight z App Store nebo Google Play

2. Zadejte základní údaje o místnosti, jako jsou rozměr podlahy, sklon střechy a další

3. Vytvořte si různé návrhy a experimentujte s množstvím denního světla nebo s umístěním a velikostí oken

4. Během několika minut obdržíte oznámení o tom, že simulace je již vytvořena a je k dispozici ke stažení

5. Vytvořenou simulaci můžete prohlížet ve formátu 360° nebo ve virtuální realitě pomocí VR brýlí. Díky nim získáte pocit, jako byste stáli uprostřed místnosti, kterou jste si vytvořili.

Můžete experimentovat, jak dlouho chcete a vytvořit tolik simulací, kolik potřebujete. Jediným omezením je váš čas a představivost.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama