jak-funguje-procesor-cell
Novinka Jak funguje procesor Cell

Jak funguje procesor Cell

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

29. 8. 2005 00:00 9

Jak jistě víte, Cell je název hlavní výpočetní jednotky next-gen konzole Playstation 3. Jeho vývoj trval čtyři roky a nyní vypustily Sony a Toshiba do světa detailní informace o jejich společném (nezapomínejme ještě na IBM) výtvoru...

Reklama

Procesor, nebo spíš možná výpočetní jednotka Cell je vyráběna 90nm technologií. Takt byl určen na 3,2GHz, přestože údajně není problém dosáhnout taktů nad 5GHz. Obsahuje 8 SPE jednotek (Synergistic Processing Elements). SPE nepracují jako samostatná jádra - jsou sice schopny zpracovat několik částí kódu (podobných threadům) najednou, ale data procházejí postupně všemi řetězově pospojovanými SPE jednotkami.

EIB je zkratkou pro Element Interconnect Bus. Sběrnice EIB je páteří procesoru Cell - právě ona přenáší data mezi SPE, a to rychostí 16GB/s.

S procesorem Cell budou spolupracovat paměti Rambus XDR (eXtreme Data Rate). Většina zařízení spadající do kategorie spotřební elektroniky bude mít "pouze" 1-2GB paměti, Cell je ale schopen využít až 64GB RAM.

Tvůrci Cellu mají samozřejmě se svým dílem větší ambice, než pouze trh herních konzolí. Potenciál Cellu je opravdu velký, podpora 64GB operační paměti a možnost jednoduše spojit dva procesory dohromady (za pomoci speciální propojky lze takto spojit více dvojic Cellů) jsou ideálními pro velké "blade-servers" s obřím výkonem. Cell může zasáhnout do mnoha oblastí, od této si však výrobci slibují nejvíce.

Zdroj: The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama