malware-tezici-kryptomeny-nadale-utoci-tvrdi-check-point
Novinka Malware těžící kryptoměny nadále útočí, tvrdí Check Point

Malware těžící kryptoměny nadále útočí, tvrdí Check Point

Mirek Kočí

Mirek Kočí

28. 2. 2018 19:30

Check Point zveřejnil nejnovější Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého i v lednu na organizace po celém světě útočil malware zaměřený na těžbu kryptoměn, přičemž 23 procent organizací bylo ovlivněno variantou CoinHive. Zároveň byl vydán žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků.

Reklama

V žebříčku opět došlo k mnoha výrazným změnám a i Česká republika se tentokrát posunula o 15 míst mezi nebezpečnější země a v Indexu hrozeb jí patřilo 101. místo. Naopak Slovensko se posunulo o 24 míst mezi bezpečnější země a umístilo se na 116. pozici. Na prvním místě se v Indexu hrozeb nově umístila Botswana.

Výzkumníci společnosti Check Point také upozornili, že v Top 10 škodlivých kódů nejčastěji použitých k útokům na organizace se umístily tři různé varianty malwaru těžícího kryptoměny, CoinHive se dokonce umístil na první příčce, když ovlivnil více jednu z pěti organizaci. CoinHive těží kryptoměnu Monero bez souhlasu uživatele a implantuje JavaScript, který využívá CPU koncových uživatelů a negativně ovlivňuje výkon stroje.

„Během uplynulých tří měsíců se malware těžící kryptoměny stal velmi vážnou hrozbou pro všechny organizace, protože kyberzločinci zde vidí lukrativní zdroj příjmů,“ říká Peter Kovalčík, SE Manager ve společnosti Check Point. „Ochrana před malwarem těžícím kryptoměny je náročná, protože škodlivý kód je často ukrytý ve webových stránkách, což umožňuje hackerům zneužívat výkon procesorů nic netušících obětí. Je proto zásadní, aby organizace používaly taková řešení, která je ochrání i před těmito maskovanými kyberútoky.“

Check Point dále zjistil, že 21 procent organizací stále úspěšně nevyřešilo problém se stroji infikovanými malwarem Fireball. Fireball může být použit jako plně funkční downloader malwaru, který je schopný spouštět jakýkoli kód na počítačích obětí. Poprvé byl objeven v květnu 2017 a masivně útočil na organizace během léta 2017.

Zdroj: Check Point

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama