idf-zajimavosti-nove-architektury-a-viiv
Novinka IDF: Zajímavosti nové architektury a VIIV

IDF: Zajímavosti nové architektury a VIIV

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

25. 8. 2005 01:00 8

Anandtechu se podařilo z Intelu dostat více informací o výhodách nové architektury (jmenovitě funkce spekulativního čtení z paměti) a hlavně seznam požadavků, které musí být splněny, aby mohl počítač nést značku Intel Inside VIIV.

Reklama
IDF: Zajímavosti nové architektury a VIIV
i Zdroj: PCTuning.cz

Procesory nové generace budou disponovat technologií, kterou Intel nazývá "Memory Disambiguation" (žádný online slovník mi to druhé slovo nechtěl přeložit), v praxi to znamené spekulativní čtení z paměti. Pokusím se to vysvětlit doslovným překladem z článku Anandtechu:

Když Out-of-Order mikroprocesor přeuspořádá instrukce, nemůže znovu naplánovat čtení před uložením dat do RAM, protože neví, jestli tím neporuší nějaké závislosti. Jde v podstatě o spekulativní načítání (dat z paměti), kdy procesor na základně určitých algoritmů zjišťuje, může-li uskutečnit čtení před úplným uložením; pokud ano, procesor může uspořádat instrukce tak, aby dosáhl nejvyšší možné úrovně instrukčního paralelismu. Pokud spekulativní čtení skončí jako platné, pokračuje se normálním způsobem, v jiném případě musí být výsledek odhozen a čtení uskutečněno až po dokončení zápisu.

Pokud tomu nerozumíte, nic si z toho nedělejte :-). Intel bohužel neprozradil, jaká je úspěšnost takovýchto "spekulací" - pokud se procesor zabývá spekulativními výpočty, v případě, že nejsou dostatečně přesné, část energie zbytečně vypotřebuje na neúspěšné výpočty, což není příliš efektviní zejména v noteboocích. Soudě podle toho, že spekualtivní čtení bude implementováno v mobilních procesorech, se dá předpokládat, že přesnost bude velmi vysoká.

A nyní to, co vás jistě zajímá více - požadavky pro označení Intel Inside VIIV. Zatímco aby mobilní zařízení mohlo nést logo Intel Centrino, stačí, aby měl procesor, čipovou sadu a bezdrátový WiFi adaptér od Intelu, seznam pro VIIV je dlouhý a nekompromisní...

Hardwarové nároky:
  • Počítač musí používat dvoujádrový procesor Intel Pentium D, Pentium Extreme Edition nebo Pentium M s jádrem Yonah. V budoucnu nebude dual-core striktně vyžadováno (protože čtyřjádrový procesor zastane funkci dvoujádrového také).
  • Čipová sada Intel i945G, i945P, i955X nebo "Calistoga" (pro Yonah).
  • Síťový adaptér Intel PRO/1000 PM NIC nebo PRO/100 VE/VM NIC. Bezdrátová karta není podmínkou.
  • Intel HD Audio a odpovídající výstupy - 6 audio jacků nebo jeden SPDIF (vyžadován je minimálně 5.1 zvuk pro domácí kino)
  • Dálkové ovládání, které bude plně kompatibilní s Windows XP Media Center Edition
Softwarové nároky:

  • Operační systém Microsoft Windows XP Media Center Edition
  • Nainstalované ovladače od Intelu pro HD Audio, RAID, LAN a grafiku, jedná-li se o čipset s integrovaným grafickým čipem.
  • Software pro vytvoření a konfiguraci místní sítě, který je možno nastavovat za použití dálkového ovládání; stejně tak zařízení certifikované pro použití s VIIV PC, připojené pomocí LAN, bude možno připojit do sítě a konfigurovat pomocí dálkového ovládání.
  • Intelovský software Integrated Media Server, které obsahuje enkódovací program schopný automaticky převést video do správného formátu pro použití např. v přenosném přehrávači. Také umožní vyhledat požadovaný obsah na lokální síti; k těmto datům budete mít přístup i pokud momentálně používáte dálkový ovladač.

Seznam požadavků se vůbec nezmiňuje, v jakých velikostech a provedení mají být VIIV PC dodávány nebo jaký je limit hlučnosti chlazení. Podle Intelu bude k mání více variant, včetně desktopu, all-in-one a jako tenký set-top box.

VIIV PC budou také obsahovat funkci "Instant On/Off". Ve skutečnosti není název úplně přesný; instatní to opavdu je, vypnutí a zapnutí však ne - pokud takto instantně počítač "vypnete", zhasne obrazovka a diody a vypadá to, že je počítač vypnutý; ve skutečnosti stále běží, takže pokud ho takto "vypnete" během kódování videa nebo kopírování souboru přes síť, činnost bude nerušeně pokračovat. Pokud bude věnována pozornost tichému chlazení založeného na pasivech, heatpipes a tichých nízkootáčkových větrácích, nemám výhrady, u běžného počítače s hlučným chladičem na procesoru a grafické kartě (případně ještě čipsetu) jednoduše poznáte, že stroj není vypnutý.

Jak ovšem čtu tento seznam, obávám se, že uživatelé takového počítače neboli multimediálního centra, kteří budou vše ovládat pomocí dálkového ovládání, budou dříve či později mít problémy s nadváhou. Ale pozor, tohle není legrace - uvědomme si, že například v USA je i bez takových vymožeností většina populace obézní, a co teprve ti, kteří budou intenzivně používat Intelovo VIIV PC?

Zdroj: Anandtech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama