novinky-z-prvniho-dne-idf
Novinka Novinky z prvního dne IDF

Novinky z prvního dne IDF

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

24. 8. 2005 00:00 11

Ještě štěstí, že nemusíme jezdit do San Francisca - proč také, když to reportéři Anandtechu udělali za nás?

Reklama

Dnes začalo v San Francisku IDF neboli Intel Developer's Forum. Mluví se o nových procesorech, tentokrát hlavně o nové architektuře, která nahradí NetBurst (Pentium 4) a také o 65nm výrobním procesu, který má pomoci radikálně zredukovat spotřebu a tepelné ztráty procesorů Intel.

Novinky z prvního dne IDF
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon na watt - tento poměr má Intel dlouhodobě velmi nepříznivý, chystá se to však rychle napravit.

Novinky z prvního dne IDF
i Zdroj: PCTuning.cz

Ačkoli to zde vypadá že nová architektura povstane z popela NetBurstu a architektura Pentia M (která je mimochodem založena na starém dobrém Pentiu III), zřejmě půjde o něco úplně nového, dvoujádrového a plně 64bitového, co bude moci hrdě nést název "Pentium 5".

Novinky z prvního dne IDF
i Zdroj: PCTuning.cz

Merom se jmenuje next-gen procesor pro mobilní počítače. Má být ve srovnání se svými předchůdci třikrát efektivnější, když přijde na spotřebu elektřiny.

Novinky z prvního dne IDF
i Zdroj: PCTuning.cz

Woodcrest, dvoujádrový procesor určený pro servery (pravděpodobně bude prodáván pod značkou Xeon) bude také třikrát šetrněji zacházet s energií.

Novinky z prvního dne IDF
i Zdroj: PCTuning.cz

Jádro Prescott je svojí spotřebou a tepelným vyzařovaním (obojí je způsobeno architekturou NetBurst dotaženou ad absurdum), proto si Conroe, jeho desktopový nástupce, k provedení stejně náročného úkolu řekne jen o pětinu energie, než by tomu bylo u Prescottu.

Novinky z prvního dne IDF
i Zdroj: PCTuning.cz

Docela optimistická předpověď spotřeby různých procesorů pro různá zařízení...

Intel také předváděl různé operační systémy běžící na prototypech nových procesorů. Merom vyfasoval Windows XP x64 Edition, Conroe pro změnu poháněl Fedora Linux a Woodcrest v dvouprocesorové konfiguraci (dohromady tedy 4 jádra) pracoval s Windows Server 2003.

V příštím roce už tedy budou v prodeji procesory vyrobené 65nm výrobním procesem. To vyvolává spekulace o dalším kroku - 45nm technologie je již ve vývoji. Podle některých se s příchodem 45nm výrobního procesu vyřeší problémy se spotřebou a tepelnými ztrátami, na druhou stranu, srovnejte procesory vyráběné 180nm výrobní technologií a dnešní 90nm kousky, skok je to velký - nárůst výkonu je se zmenšením tranzistoru na polovinu opravdu přibližně dvounásobný (alespoň v případě AMD K7 Palomino vs. K8 San Diego). V případě Intelu už jsou známy jména některých 45nm procesorů; zmenšenina Meromu se bude jmenovat Penryn (bude mít stejnou architekturu, pouze bude vyráběn vyspělejším procesem - podobně tomu bylo u jádra Northwood, které bylo vlastně zmenšeným jádrem Wilamette).

Po pravdě se již těším na první benchmarky těchto nových potvůrek... škoda, že Intel odmítl dvoujádrový duel s AMD, mohl překvapit nějakým ďábelským prototypem z IDF. Ale nestane se tak.

Zdroj: AnandTech

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama