linus-chce-penize-za-linux
Novinka Linus chce peníze za Linux?

Linus chce peníze za Linux?

Docekal

Docekal

22. 8. 2005 00:00 4

"Linux Trademark Institute" vyvolal pozdvižení v Open Source světě. Devět desítek společnosti dostalo výzvu k zaplacení 5000USD "za Linux". Nejde o hoax. Ale také to není Linus, kdo chce peníze.

Reklama

Linux Trademark Institute je "zdroj informaci o licencování obchodní známky Linux" - web spustil Linus Torvalds prostřednictvím ODSL. Snaží se zajistit financování na ochranu proti zneužívání Linuxu - nikoliv coby software či operačního systému, ale "slova" Linux - slova, které by se mohlo stát hodnotnou obchodní známkou a pochopitelně si na něj brousí zuby leckdo.

On the other hand, if you plan to market a Linux - based product or service to the public using a trademark that includes the element "Linux," such as "Super Dooper Linux" or "Real Time Linux Consultants" you are required to apply for and obtain a low-cost sublicense from LMI. This is true whether or not you apply to register your trademark with a government. ... linuxmark.org

Australská pobočka LMI (Linux Australia) se minulý týden chopila iniciativně kormidla a po zhruba devadesáti společnostech chtěla 5 000 USD - tah, který se nesetkal s příznivým ohlasem. Mediálním, uživatelským ani firemním.

Každopádně, to je zajímavé, na webu LMI se můžete dočíst, že Linux zůstává pochopitelně "free", ale pokud chcete jméno (slovo) "Linux" používat pro sw distribuci, nebo se chcete nazvat "Linux konzultantem", měli byste za to platit a pomoci chránit obchodní jméno. Zní to logicky. A má to své opodstatnění.

V roce 1994 si jistý William R. Della Croce Jr. podal přihlášku obchodní známky "Linux" (15.8.1994) a známku dokonce získal - aniž by měl cokoliv společného s Linuxem. Následně začal obesílat společnosti spojené s Linuxem a dožadovat se plateb. V roce 1996 byla proti němu podaná žaloba (Linus Torvalds, Specialized Systems Consultants Inc., Yggdrasil Computing Inc., Linux International a WorkGroup Solutions) - a v roce 1997 došlo k dohodě, při které byla známka převedena na Linuse Torvaldse. Nedělejme si tedy iluze, že "ochrana" jména Linux je zadarmo či dokonce levná (rozuměj "free"). Otázkou ale pochopitelně zůstává, jestli tah australské pobočky LMI není přeci jenom předčasný (a nešťastný).

Via ZDNet, Slashdot, The Inquirer

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama