sister-furong-cinska-internetova-cenzura-v-praxi
Novinka Sister Furong - čínská internetová cenzura v praxi

Sister Furong - čínská internetová cenzura v praxi

Docekal

Docekal

21. 8. 2005 00:00 6

Nenápadný začátek s několika fotografiemi na internetové vývěsce pekingské university. Pokračování už zahrnuje pozornost cenzorů a státních orgánů. A nebývalou popularitu

Reklama
Sister Furong - čínská internetová cenzura v praxi
i Zdroj: PCTuning.cz

Sister Furong (芙蓉姐姐), hvězda čínského Internetu - na něm se objevila na internetové vývěsce pekingské university - několik fotografií a doplňující text. Minulý měsíc se stala natolik populární, že zasáhla státní cenzura - nařídila aby se informace o ní ztratily z titulních stránek webových míst - ztratily se i odkazy na její stránky a chat místnosti.

Vládou vytvořený policejní útvar se zabývá odstraňováním "politicky nepřijatelného obsahu" a blokování zahraničních internetových destinací. V některých případech jde i tak daleko, že zatýká a do vězení umísťuje jedince za jejich názory vyjádřené online. Cenzura funguje i opačně - na některé webové místa v Číně není  umožněn přístup ze zahraničí. Stíhány jsou i internetové kavárny a herny - stačí aby byl "umožněn přístup" k nevhodnému obsahu.

Sister Furong prozatím získala díky pozornosti státních orgánů ještě více pozornosti a slávy - mmístní filmová společnost se chystá natočit s ní několik krátkých digitálních záznamů a šířit je po Internetu. Čínští cenzoři prozatím prý nepřišli na to, jaké zákony platí na vysílání videa po Internetu. Být prvního dubna, tak přemýšlím o zajímavém aprílovém vtipu ... Každopádně, 芙蓉姐姐 můžete použít pro vyhledávání :)

Via WebProNews. Seven Castles blog

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama