asus-extreme-n7800-gtx-top-prolamuje-stereotyp
Novinka ASUS Extreme N7800 GTX TOP prolamuje stereotyp

ASUS Extreme N7800 GTX TOP prolamuje stereotyp

Lukáš Fiala

Lukáš Fiala

20. 8. 2005 00:00 8

Doposud jsme již viděli mnoho karet založených na čipu GeForce 7800GTX od nVidie. Kromě samolepek na chladiči si však byly podobné jako vejce vejci a stejně tomu bylo u jejich výkonu. GeForce 7800GTX v podání ASUSu je po eVGA druhá karta používající jiný než referenční chladič a z výroby je nastavena na vyšší frekvence. Jak si tento nekompromisní akcelerátor vede oproti konkurenčním kartám, zjišťovali redaktoři serveru Hardware Zone.

Reklama
ASUS Extreme N7800 GTX TOP prolamuje stereotyp
i Zdroj: PCTuning.cz

Už krabice v kufrovém provedení napovídá, že si domů nenesete žádné ořezávátko. Při pohledu na samotnou kartu vidíte rozdíl na první pohled. Monstrózní kousek hardware, monstrózní výkon a monstrózní dvouslotový chladič od Arctic Cooling.

ASUS Extreme N7800 GTX TOP prolamuje stereotyp
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkonný a tradičně tichý Silencer umožňuje kartě běžet standardně při taktu 486MHz pro jádro a 1350MHz v případě pamětí.

Nyní pár slov k výkonu. Jedním slovem řečeno, je ohromující. Ve všech testech se šampión ASUSu nebojácně dral před ostatní srovnávané karty. Nedohnala ho ani reprezentantka MSI se svou D.O.T. (Dynamic Overclocking Technology), ale chvílemi se blížila.
Grafy, které by zde zabíraly moc místa, naleznete tady + mirror.

Co se týče přetaktování, paměti už jsou zřejmě na hranici možností, u jádra se však našly nějaké ty rezervy, dovolující zvýšit frekvenci na 520MHz. Možná vás také zajímá, jakou práci odvádí chladič. Musím konstatovat, že velmi dobrou - teplota u čipu příliš nepřesáhne 50°C; u referenčního chladiče není 70°C žádný extrém.

Cena zatím nebyla stanovena, ale dá se očekávat, že naddimenzovaný chladič a přetaktování z výroby bude za patřičný doplatek. Přesto se vždy najde skupina nadšenců, kterým není nic než to nejlepší dostatečně dobré. Za nadstandardní výkon, jenž při pohledu na sloupečky grafu evokuje dojem, že jde o verzi Ultra, obdržela grafická karta ASUS Extreme N7800 GTX TOP hodnocení 4 a půl hvězdiček z pěti, což ve slovní podobě znamená "excelentní". Pokloňme se novému králi - něco podobného výkonu asi většina z nás bude mít doma nejdříve za rok nebo dva...

ASUS Extreme N7800 GTX TOP prolamuje stereotyp
i Zdroj: PCTuning.cz

Zdroj: Hardware Zone

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama