aplikace-ventusky-je-nove-dostupna-na-android
Novinka Aplikace Ventusky je nově dostupná na Android

Aplikace Ventusky je nově dostupná na Android

Mirek Kočí

Mirek Kočí

19. 12. 2017 17:00

Český projekt Ventusky, který zobrazuje meteorologická data z celého světa, dnes vydal nativní mobilní aplikaci pro Android. Ta byla doposud dostupná pouze na iOS, kde dosáhla nadprůměrného hodnocení.

Reklama

Aplikace zajímavým způsobem kombinuje přesnou předpověď počasí pro jakékoliv místo na zemi s mapou zabírající vývoj počasí v širším okolí. Přehledně tak lze vidět, z jaké oblasti přijdou srážky nebo odkud vane vítr. Unikátnost aplikace spočívá v množství zobrazovaných dat. Pro celý svět je k dispozici předpověď teploty, srážek, větru, oblačnosti, tlaku vzduchu, sněhové pokrývky a dalších meteorologických veličin v různých hladinách. Uživatelé se v aplikaci snadno dozvědí, kdy v jejich oblasti začne pršet a jak dlouho bude déšť trvat.

Zajímavým způsobem je v aplikaci Ventusky řešeno zobrazování větru. Ten je zobrazen pomocí proudnic, které přehledným způsobem vykreslují neustálý vývoj počasí. Proudění na naší Zemi je neustále v pohybu a právě proudnice úžasným způsobem tento pohyb zachycují. Díky tomu je zřetelná provázanost všech dějů v atmosféře.

Aplikace Ventusky je nově dostupná na Android
i Zdroj: PCTuning.cz
Aplikace Ventusky je nově dostupná na Android
i Zdroj: PCTuning.cz
Aplikace Ventusky je nově dostupná na Android
i Zdroj: PCTuning.cz

  

Uživatelé se díky VentuSky dostávají přímo k datům z tří numerických modelů. Vedle poměrně známých dat z amerického modelu GFS, zobrazuje data také z kanadského modelu GEM a německého modelu ICON, který je výjimečný svým vysokým rozlišením pro celý svět.

Vývoj mobilní aplikace trval téměř rok. Webová stránka Ventusky.com byla kompletně přepsána do nativního kódu. Předpovědní mapy s vizualizacemi větru jsou vytvořeny v programovacím jazyce OpenGL, který se běžně využívá při vývoji herních aplikacích. Díky využití tohoto programovacího jazyka jsou vizualizace v aplikaci rychlé a plynulé. Předpovědní mapa se načítá okamžitě a pohyb po ní je nádherně plynulý. Jedná se zřejmě o první aplikaci s počasím, která vznikla v OpenGL. Na GUI tvůrci aplikace spolupracovali s vývojáři ze studia Ackee, které stojí za významnými českými aplikacemi.

Stahujte: VentuSky

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama