check-point-botnet-necurs-se-vratil-a-siri-novy-ransomware
Novinka Check Point: botnet Necurs se vrátil a šíří nový ransomware

Check Point: botnet Necurs se vrátil a šíří nový ransomware

Mirek Kočí

Mirek Kočí

14. 12. 2017 15:30

Check Point zveřejnil listopadový Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého se botnet Necurs vrátil do Top 10 nejpoužívanějších malwarových rodin a kyberútočníci jej využívají k distribuci nového ransomwaru. Zároveň byl vydán žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků.

Reklama

Výzkumníci v nové studii zjistili, že hackeři používají Necurs, který je považován za největší spamovací botnet na světě, k distribuci relativně nového ransomwaru Scarab, který se poprvé objevil v červnu. Botnet Necurs začal masově šířit Scarab během amerického Dne díkůvzdání a za jedno dopoledne odeslal přes 12 milionů e-mailů. Necurs byl dříve použit k distribuci některých nebezpečných malwarových variant, včetně rodin Locky a Globeimposter.

Stejně jako v říjnu zůstal nejčastější hrozbou RoughTed, masivní malvertisingová kampaň. Následoval exploit kit Rig ek a červ Cornficker, který umožňuje vzdálené stahování dalšího malwaru.

Check Point: botnet Necurs se vrátil a šíří nový ransomware
i Zdroj: PCTuning.cz

Přestože v žebříčku došlo k řadě změn, Česká republika i v listopadu patřila mezi nejbezpečnější země a v Indexu hrozeb se umístila na 115. příčce. Mezi bezpečnější země se posunulo i Slovensko, které poskočilo ze 75. pozice na 95. místo. Na prvním místě se v Indexu hrozeb umístila už počtvrté za sebou Dominikánská republika.

Mezi škodlivým kódem nejčastěji použitým k útokům na podniková mobilní zařízení nedošlo v listopadu k nějakým výrazným změnám. Triada dále posilovala svoji pozici jedničky a na druhé místo se vyhoupl bankovní trojan Lokibot. Třetí skončil ransomware LeakerLocker.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama