o2-jako-prvni-testuje-frekvenci-3-7-ghz-v-zivem-provozu
Novinka O2 jako první testuje frekvenci 3,7 GHz v živém provozu

O2 jako první testuje frekvenci 3,7 GHz v živém provozu

Mirek Kočí

Mirek Kočí

29. 11. 2017 21:00

O2 nadále vylepšuje svou mobilní síť a připravuje se na budoucí nárůst datové spotřeby. „Neustále roste počet zákazníků, kteří využívají mobilní data a i díky našim novým tarifům jejich spotřeba prudce stoupá. Letos jsme zaznamenali meziroční nárůst objemu přenesených dat o 94 %, “ popisuje Marek Růžička, ředitel divize Provoz v O2, a dodává„ Na tomto nárůstu se podílí i zájem zákazníků o připojení na doma, včetně toho bezdrátového. Proto je potřeba síť neustále zlepšovat, využívat nová frekvenční pásma a zvyšovat tak její kapacitu.“

Reklama

O2 v letošní aukci kmitočtů vydražilo za 203 milionů korun blok 40 MHz v pásmu 3,7 GHz. Díky tomu je nejlépe připraveným operátorem pro budoucí rozvoj služeb. Nyní tuto technologii začíná jako první testovat v reálném provozu. „Rozvoj sítí páté generace přinese výrazné zrychlení internetu v mobilu. Technologie WTTx pak přinese rychlejší internet i do domácností připojených pomocí bezdrátové technologie Internet Air,“ popisuje Růžička.

Společnost zároveň jako první operátor připravuje nasazení technologie 2,6 GHz TDD Masive MIMO. Ta přináší větší kapacitu na stávajících frekvencích, což umožňuje efektivnější využití současných přídělů. „Typické využití technologie Massive MIMO je na zatížených místech, tedy ve větších městech. Nasazení plánujeme postupně podle vytíženosti jednotlivých míst,“ dodává Marek Růžička.

O2 nyní obě technologie testuje v reálném provozu, komerční nasazení plánuje v průběhu roku 2018. Dodavatelem mobilní sítě pro O2 je společnost CETIN.

O2 jako první testuje frekvenci 3,7 GHz v živém provozu
i Zdroj: PCTuning.cz

anténa vysílající na frekvenci 3,7 GHz umístěná na budově v pražském Chodově

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama