pripravuje-nvidia-g71-a-g72
Novinka Připravuje nVidia G71 a G72?

Připravuje nVidia G71 a G72?

Novák Radek

Novák Radek

15. 8. 2005 00:00 7

Během nedávné diskuze věnované finanční situaci a hospodaření nVidie vznesl jeden z novinářů dotaz na CEO nVidie pana Jen-Hsun Huang, jaké jsou plány nVidie s produkcí 90nm čipů. Odpovědí mu bylo, že nVidia má v současné době v produkci dva 90nm „produkty“.

Reklama

Toto nás trošku navádí na spekulace, co by to mohlo znamenat. Je pravděpodobné, že GeForce 7800 postavená na G70 bude poslední čip vyrobený 110nm technologií. Stejně tak se předpokládá, že jako již udělala v minulosti, uvede nVidia čipy pro mainstream a lowend – což by mohly být ony dva 90nm VPU – nazvané pravděpodobně G71 a G72.

nVidia tak udělala již v minulosti – GeForce 6800 byla vyrobena za použití 130nm a její mainstreamové a lowendové varianty již 110nm. Je jasné, že nVidia již nechce riskovat přechod na novou výrobní technologii se svými hi-endovými čipy, protože se jí to již jednou nevydařilo a tak „experimentování“ ponechá na čipech zaměřených na nižší třídu trhu.


Připravuje nVidia G71 a G72?
i Zdroj: PCTuning.cz


G70 - vyrobený 110nm technologií, zdroj: TechReport

V případě, že by tyto dva „výrobky“ měly být novými grafickými čipy, dalo by se očekávat, že již budou na seznamu PCI-SIG konsorcia, které se stará o certifikaci nových výrobků pro PCI-Express sběrnice. Na tom se ale zatím ještě neobjevily – poslední položkou od nVidie jsou G70.

Další variantou by tedy bylo, že se bude jednat o RSX čip pro SONY PS3 – ten by si ale mělo Sony vyrábět samo a ne v TSMC továrnách. Nebo by se i mohlo jednot o novou revizi nForce4 MCP, o čemž by mohla napovídat i zpráva nVidie Q1 10Q.

Každopádně ATi by si měla rozhodně se svou příští generací čipů co nejvíce pospíšit, jinak ztratí i další části trhu, které je vždy velmi těžké znovu dobývat.

Zdroj: Beyond3D, interview s CEO

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama